Made-in-Europe.nu
Mazak HCR-5000S

Mazak HCR-5000S bijzondere 5-asser

Machinebouwer Mazak heeft op de EMO vorige week liefst 5 nieuwe 5-assige machines getoond. Een van de meest opvallende: de nieuwe Mazak HCR-5000S. Een machine waarvan veel verwacht wordt voor de Beneluxmarkt. Het is een zeer dynamische machine, gebouwd volgens een bijzonder concept. De HCR is een nieuwe lijn bij de Japanse fabrikant.

 

Dankzij constructie draaizwenktafel kan werkstuk op zijn kop hangen

De Mazak HCR-5000S was één van de echte wereldprimeurs bij Mazak. Voor het eerst werd deze 5-asser op een beurs getoond. Het is een horizontaal bewerkingscentrum met een nieuw ontwikkeld bed en constructie voor de draaizwenktafel. De machine is speciaal ontwikkeld voor de hogesnelheid frezen van precisiecomponenten, onder andere voor de luchtvaartindustrie.


A- en C-as hangen vrij in de ruimte

Het bijzondere aan deze machine is dat het werkstuk als het ware vrij in de ruimte kan hangen. “Het kan zelfs volledig op zijn kop in de machine worden gepositioneerd”, aldus Job van Berkel, directeur Mazak Benelux. Hij verwacht veel van deze machine, met name vanwege de hoge nauwkeurigheid in combinatie met de korte bewerkingscycli. Deze laatste hebben veel te maken met de stijve constructie van de machine. De draaizwenktafel hangt namelijk vrij in de bewerkingsruimte, aan een schuine slede (X-as) aan de achterkant van de machine. De C-as zwenkt maximaal 360 graden; het bereik van de A-as is 225 graden. Door het grote bereik van de A-as kan het werkstuk op zijn kop worden gezet.  De voedingsassen Y en Z zitten in de spindel (onder een hoek van 90 graden tov het werkstuk). Ook de bevestiging van de spindel is een stijve constructie. Hierdoor beweegt het gereedschap alleen in het X-Y-vlak, wat de nauwkeurigheid ten goede komt. Dankzij de horizontale bewerking is de spanenafvoer optimaal. Omdat Mazak onder andere aluminium vliegtuigonderdelen op het hoog heeft voor deze machine, is de HCR-5000S standaard voorzien van een 800 liter grote tank voor de koelsmeeremulsie. Spanen kunnen dus via nozzles in de machine met koelsmeermiddel weggespoeld worden uit de bewerkingsruimte. Standaard wordt de machine gebouwd met gekoelde kogelomloopspillen voor thermische stabiliteit.

 

80 kW spindel

Mazak levert 4 spindeltype voor de nieuwe 5-asser. Beginnend bij de standaard 12.000 toerenspindel tot en met de 30.000 toerenspindel met een vermogen van 80 kW voor de machine die werkstukken toelaat van maximaal 700 mm doorsnede en 450 mm hoogte.

Mazak neemt half november deel aan de Precisiebeurs en houdt eind november weer een huisshow in Leuven.

 

 

Pin It on Pinterest