Made-in-Europe.nu
Orderfox.com

Orderfox.com wil Google van de CNC industrie worden

Orderfox.com wil de Google van de CNC industrie worden. Zo vat Oliver Lorenz van de start-up uit Lichtenstein de ambities samen. Het online bij elkaar brengen van inkopers van CNC delen en toeleveranciers is de eerste doelstelling. Orderfox.com wil echter méér. “Orderfox.com is het internet van de CNC branche.”

 

Online platform voor CNC industrie heeft al 240.000 gebruikers

Bezoeker van de EMO konden er amper om heen. Ondanks dat de start-up pas sinds 1 juni online is, pakte Orderfox.com in Hannover groots uit. Ondertussen bestaat de community al uit meer dan 240.000 gebruikers, wereldwijd. “Het platform is heel goed aangekomen in de sector”, zegt Lorenz, verantwoordelijk voor de Aziatische markt. Van de 240.000 profielen, zijn er momenteel ongeveer 1000 actief op het platform.

 

Digitalisering en Industrie 4.0

De eerste insteek voor de gebruikers is hetzij nieuwe klanten en orders vinden, hetzij nieuwe toeleveranciers. En dat alles digitaal. Orderfox.com sluit met het online platform aan op de digitalisering en de veranderingen door Industrie 4.0. Deze ontwikkelingen gaan ook gevolgen hebben voor de bedrijfsprocessen. Deze worden zowel verticaal als horizontaal verbonden. Inkopers kunnen op het platform zeer precies voor een order toeleveranciers zoeken. Ze selecteren de regio waarin ze toeleveranciers zoeken. Of juist globaal. “Met een paar muisklikken presenteren wij inkopers de bedrijven die precies in het profiel passen, in plaats van dat ze aanbiedingen krijgen van bedrijven die bijvoorbeeld niet over de juiste certificeringen beschikken.” Inkopers kunnen via het platform orders richting geschikte toeleveranciers sturen om offertes te krijgen. De detaillering waarin men kan zoeken is uitgebreid, tot en met materialen, certificeringen, machinetypes, levertijd, locatie etcetera.

 

 

Machinebezetting optimaliseren

In de andere richting denken de initiatiefnemers van Orderfox.com toeleveranciers een platform te bieden waarop ze nieuwe klanten vinden. Of waarmee ze snel hun machinebezetting kunnen optimaliseren. Dit laatste staat centraal. Opnieuw: door de vele zoek- en selectiemogelijkheden kunnen ook CNC-maakbedrijven heel gericht orders zoeken die aansluiten op hun bedrijfsprofiel. Het bedrijf brengt via het platform inkoper en maakbedrijf bij elkaar. Meer niet. “Het tot stand komen van de order laten we aan de partijen zelf over. Wij verbinden slechts inkoper met toeleverancier in de CNC industrie.”

 

Zo presenteert een premium partner zich op het platform. 

 

Het internet van de CNC branche

Orderfox.com is echter meer dan een online platform. Wij zijn het internet voor iedereen in de CNC branche”, gaat Oliver Lorenz verder. “Ze kunnen zich informeren over nieuwe markttrends, over nieuwe technologie. Ze hoeven niet meer te Googlen, hij hoeft alleen nog naar Orderfox.com te gaan.” Daartoe wordt momenteel een kennis- en databank gevuld met relevante kennis over CNC-technologie. Het bedrijf zoekt onder meer samenwerking met universiteiten en kennisinstituten in deze sector zodat zij via het platform de kennis beschikbaar stellen. Ook kunnen actieve gebruikers de nieuwe markttrends ontdekken, bijvoorbeeld voor de onderbouwing van investeringsbeslissingen.

 

Gratis of premium partner

Zowel inkopers als toeleveranciers kunnen gratis Orderfox.com gebruiken. De start-up wil geld verdienen met speciale tools voor premium partners. “Die betalen een fee en kunnen dan veel meer informatie zien”, aldus Lorenz over het businessmodel. De premium partners zijn vooral global players, zowel OEM’ers, tier 1 en tier 2 suppliers die zelf inkopen maar ook machinebouwers. Zij krijgen een grotere eigen plek op het platform. Het voordeel is echter vooral dat ze toegang krijgen tot gebruikersdata van de andere gebruikers. “Wij genereren de data voor de premium partner. Die ziet bijvoorbeeld voor welke technologie of ordertype een toeleverancier zich interesseert, hoe vaak orders tot stand komen, voor wie hij werkt.”

 

1 comment

Pin It on Pinterest