Made-in-Europe.nu

Unisign Uniport 6000-HV bewerkt continu 5-assig

Unisign toont op de EMO 2017 een nieuwe versie van de Uniport 6000 portaalfreesmachine: de Uniport 6000-HV. Deze machine beschikt over een 5-assige freeskop voor continu 5-assig frezen, in tegenstelling tot de bestaande koppen die alleen gebruikt kunnen worden voor indexeren. De Uniport 6000-HV komt er in een uitvoering voor staal bewerken en voor aluminium.

 

Nieuwe versie portaalfreesmachine in staal- en alu-uitvoering op EMO

De Uniport 6000-HV is in meerdere opzichten uniek qua constructie en mogelijkheden, zeggen Alex Te Baerts, senior sales en marketing manager bij de Nederlandse machinebouwer, en Werner Blom, application engineer. Zo past Unisign een kruisslede toe voor de bevestiging van de ram aan de brug. Dit heeft als voordeel dat de stabiliteit van de kop onderin net zo hoog is als wanneer de ram bovenin staat. “Bij zware bewerkingen is de machine onderin en bovenin gelijk sterk.” Een tweede voordeel van deze constructie is dat de onderkant van de brug in de praktijk de Z-hoogte is. Qua maximale producthoogte gaat enkel de lengte van het gereedschap er vanaf.

 

Geen verschil Z-slag verticaal of horizontaal

Daarnaast heeft Unisign niet gekozen voor een gaffelkop, vaak gebruikt bij portaalfreesmachines. De nieuwe, compacte kop staat op een schuin vlak van van 50°. “Gaffelkoppen hebben als nadeel dat je in de Z-slag inlevert wanneer je van verticaal naar horizontaal bewerken gaat. Door het schuine vlak is bij onze kop de Z-slag bijna gelijk, of je nu verticaal of horizontaal bewerkt”, legt Werner Blom uit. Dat levert met name een voordeel bij het bewerken van de binnenzijde van producten. Doordat de kop in beide richtingen draait, kun je ook de hoeken van het werkstuk bereiken. Met een gaffelkop moet je in de hoeken altijd een bepaalde afstand tot de zijkant van het werkstuk houden.

 

Twee spindeltypes

Unisign bouwt de nieuwe versie van de portaalmachine in twee uitvoeringen. Voor het bewerken van staal is er een spindel leverbaar met 93 kW en 700 Nm koppel (bij 7.000 toeren per minuut); voor aluminium is er een spindel die bij 15.000 toeren 82 kW levert met 300 Nm koppel. Met deze laatste spindel kan in aluminium tot 8000 cm3 spanen worden gemaakt. Eventueel bouwt Unisign de machine dan in een volledig gesloten uitvoering. Een beperking van de nieuwe machine is wel dat de kop niet gewisseld kan worden.

In het Made-in-Europe Magazine van oktober verschijnt een uitgebreider artikel over de nieuwe Unisign portaalfreesmachine. Op de EMO staat de machinebouwer in hal 13 stand C54.

Pin It on Pinterest