Made-in-Europe.nu
Bimatec Soraluce

De nieuwe verspaner is een procesengineer

De toekomstige verspaner is een procesengineer. Dat toekomstbeeld schetst Arjan van Wijngaarden in de nieuwe editie van Metaal Journaal. Het magazine over werken en leren in de metaalbewerking staat volledig in het teken van verspanen en hoe deze sector verandert. “Bedrijven beginnen in te zien dat procesgericht werken een onmisbare tool is in de productie.”

 

Arjan van Wijngaarden in nieuwe editie Metaal Journaal over noodzaak anders opleiden

OOM richt vanaf deze maand de schijnwerpers op de verspaning. In oktober start de themaperiode verspanen bij OOM. Niet zonder reden: CNC verspaner is een van de knelpuntberoepen aldus het UWV. En er komen nogal wat veranderingen op dit deel van de metaalbewerking af.

 

OOM expertsessies

Het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de metaalbewerking heeft daarom de afgelopen maanden een aantal expertbijeenkomsten georganiseerd met zowel verspanende bedrijven, onderwijsinstellingen als ook leveranciers van machines, automatisering, software en andere tools voor de verspaner. Ook Koninklijke Metaalunie en OOM zelf hebben hieraan meegedaan. Vanuit Made-in-Europe zijn we betrokken geweest bij de inhoudelijke voorbereiding. Doel van de discussieavonden was helder te krijgen hoe het werk van de verspaner er gaat uitzien, wat bedrijven verwachten hoe alle betrokken daar met scholing en opleiding op in kunnen spelen.

 

  • De toekomstige verspaner moet het volledige proces kunnen overzien, inclusief het bewaken van de nauwkeurigheid van CNC machines (Foto: Renishaw) 

Renishaw XM-60

Verspanen kun je best leren met CADCAM

Arjan van Wijngaarden heeft meegedaan aan de expertbijeenkomsten. De vroegere directeur van FMI Machining werkt momenteel als projectmanager bij de opzet van een nieuwe opleiding Verspaning voor het Techniek College Rotterdam. In het interview met Metaal Journaal , schetst hij onder andere het “gapend’ gat tussen wat jongeren op school leren en wat ze nodig hebben in het bedrijfsleven. De ideale opleiding tot verspaner biedt volgens hem een mix van ambachtelijke skills en de vaardigheden die de nieuwe maakwereld vraagt. “Natuurlijk is het goed als leerlingen gevoel ontwikkelen bij wat verspanen is, maar niet meer dan nodig. Verspanen kun je juist heel goed leren door gebruik te maken van CADCAM. Belangrijker is dat ze een volledig productieproces leren overzien en overweg kunnen met computergestuurde productie.”

 

Actieve rol bedrijfsleven

De pilot die momenteel in Rotterdam loopt laat de bedrijven dan ook mee de insteek van het technisch onderwijs bepalen. Ze hebben een actieevre rol, zetten medewerkers in als gastdocenten en stellen hun machines beschikbaar aan het onderwijs. “De kern van de verandering zit hem vooral in het koppelen van kennis, middelen en ervaring van alle partners”, zegt Arjan van Wijngaarden in het magazine van OOM.

 

Selectie van traininingen

In het blad komen verder veel jonge verspaners aan het woord over hun werk en hun vakgebied. Driek Lamers van Lacom Machinefabriek vertelt over de omslag die het bedrijf na de crisis heeft gemaakt: automatiseren met een visie. Tot slot wordt mede aan de hand van het Jaarboek Verspanen en de Benchmark Verspanen dieper ingegaan op hoe het vakgebied van verspanen verandert.

Als onderdeel van de themaperiode Verspanen heeft OOM een aantal passende trainingen tegen aantrekkelijk tarief in de OOM-etalage gezet. Dit aanbod vind je hier Je kunt het magazine online lezen.

 

Pin It on Pinterest