Made-in-Europe.nu
DTS

Harddraaien in chroomstaal 62 HRC op Spinner precisiedraaibank

Met de juiste tooling en andere randvoorwaarden, kan er veel méér uit de huidige CNC machines gehaald worden dan menigeen denk. Dat werd wel duidelijk tijdens de Technologiedagen bij Limas CNC machinery. Op een Spinner SB draaimachine werd met een CBN gereedschap van Diamond Tooling Systems gehard chroomstaal (62 HRC) compleet gedraaid met een Ra waarde van 0,04 µm in één opspanning. Als alternatief voor het slijpen.

 

Limas en DTS tonen mogelijkheden lasergeslepen diamantgereedschappen

Het gaat tegenwoordig om méér dan alleen de machine. Dat merkt men bij Limas, onder andere vertegenwoordiger van Spinner, meer dan ooit. Vandaar het initiatief voor de beide Technologiedagen, dit keer gewijd aan het thema high speed cutting. Een van de partners was de Duitse gereedschapfabrikant Diamond Tooling Systems, producent van alleen maar diamantgereedschappen, zoals PKD, PCBN, CVD en sinds kort ultra PKD, een nog betere diamantkwaliteit. DTS gebruikt in de ontwikkeling Spinnermachines voor testen en demonstraties.

 

 

Alleen laser bewerkte gereedschappen

Bijzonder aan deze gereedschappen is dat DTS al sinds de start alleen laserbewerken inzet in de productie van de gereedschappen, geen slijpen. “De reden hiervoor is dat je met slijpen de diamantkristallen uit hun structuur trekt. Slijpen vraagt veel meer druk en dat beschadigt de verbinding van de kristallen”, zo legt Emil Wittek, applicatie engineer uit. Dankzij het laserbewerken van de snijgereedschappen, blijft er gemiddeld 30% meer diamant aan het oppervlak van het gereedschap over. Dat zorgt voor aanzienlijk langere standtijden. Bovendien kan DTS met het laserbewerken 3D spaanbrekers aanbrengen of de snijkanten afronden. De spaanbreker kan aan elke bewerking worden aangepast, omdat de laser het 3D bewerken van complexe geometrieën toelaat.

 

 

Het onderdeel dat in slijpkwaliteit hard werd gedraaid op de Spinner draaimachine, inclusief gravering. 

 

Harddraaien op Spinner SB

Naast een demo op een Spinner VC 750 met het frezen van gehard gereedschapstaal en het draaien van Inconel 718 op een TC600, kwam de kracht van de DTS gereedschappen met name tot uitdrukking bij het harddraaien met de precisie draaimachine Spinner SB. Hierop werd een product van chroomstaal 62 HRC in één keer compleet gedraaid, voordraaien en nadraaien met dezelfde PCBN wisselplaat. “Omdat we deze met de laser hebben bewerkt vervangen we met harddraaien het slijpen”, legt Emil Wittek uit. Met 3000 toeren, een voeding van 0,065 mm per omwenteling en een Ap van 0,2 mm, werd het stuk hard gedraaid met een Ra waarde van 0,04 µm.

Heidenhain presenteerde tijdens de beide dagen de mogelijkheden van Dynamics Precision en Efficeincy. Biss Specials demonstreerde de verschillende opspansystemen van Hainbuch voor de draaibewerkingen.

Meer over de Technologiedagen bij Limas kun je binnenkort in het digimagazine lezen

 

Pin It on Pinterest