Produtec gaat Italiaanse FPT actiever in de markt zetten

Dutch Shape

Aan de jarenlange samenwerking tussen Produtec annex André Verburg en Makino is een eind gekomen. Op de EMO toonde André Verburg echter al een aantal nieuwe vertegenwoordigingen. Daaronder het Italiaanse FPT, de Taiwanese fabrikant van onder andere 5 assige bewerkingscentra Pinnacle en het Duitse Alzmetal.

 

Ook Alzmetal krijgt weer vertegenwoordiging in Nederland

De vertegenwoordiging van de Italiaanse fabrikant FPT zat eigenlijk al enkele maanden in de portefeuille van Produtec. Begin dit jaar heeft André Verburg namelijk samen met André Jansen van HTM de activiteiten van Harry Reimink overgenomen. Ze hebben de handelsactiviteiten, waaronder de vertegenwoordiging van FPT, ondergebracht in Reimink Machines VOF.

 

Italiaanse precisietechnologie

Na de breuk met Makino heeft André Verburg de handen vrij om het Italiaanse merk actiever in de Nederlandse markt te promoten. “FPT is eveneens een fabrikant met veel technologie in zijn machines”, zegt André over de Italiaanse fabrikant van onder andere traveling colum machines en grote bedfreesmachines. Zo past FPT een systeem van trekstangen en hydraulische cilinders toe om het doorbuigen van de ram tegen te gaan. In de grote machines wordt met 14 sensoren constant de temperatuur in het bed en de kolom gemeten (IAT independent accuracy technologie). De besturing compenseert hiervoor automatisch. André Verburg ziet voor FPT méér markt in Nederland dan tot nog toe gerealiseerd is. “Oude kotterbanken gaan eruit, omdat alles nauwkeuriger en multifunctioneler moet. Dat biedt een kans.”

 

Ook op de GS 1200 / 5 FDT kunnen tandwielen gefreesd worden met de speciale software. 

 

5-assers van Alzmetal

In de markt voor nauwkeurige 5-assige freesmachines kan Produtec nu eveneens de machines van het Duitse Alzmetal leveren. Alzmetal past een typische bouwwijze toe, die de fabrikant zelf als thermosymmetrisch bestempelt. Er zit een dubbele aandrijving voor de gantry in de machines. In de Z-as worden vier geleidingen gebruikt voor meer stabiliteit. Op de EMO demonstreerde Alzmetal het grootste bewerkingscentrum, GS 1400 FDT, met de software van Euklid voor het 5-assig frezen van tandwielen. Ook het slijpen van de tandwielen is nu in de 5-asser geïntegreerd voor wie nog hogere nauwkeurigheid vraagt.

 

Taiwanese draafreescombinatie

Voor een heel ander marktsegment ziet Verburg de Taiwanese fabrikant Pinnacle, die in Hannover de BX 700T toonde. De fabrikant bouwt 5-assige machines met een C-as in de tafel. Er kan mee gedraaid worden (tot maximaal 800 toeren / minuut) De B-as kan volcontinu draaien en de Hirschvertanding voorkomt dat de lagers beschadigd raken. “Met een prijskaartje van zo’n 300.00 voor een machine die kan frezen en draaien in dit formaat, biedt dit kansen in de Nederlandse markt”, aldus André Verburg.

 

Een van de opspanmodules van FPT Fastmill

 

Opspannen voor 5-assers

Een andere noviteit in het Produtec programma is FPT Fastmill, een dochteronderneming van FPT. Dit bedrijf ontwikkelt een snelspansysteem voor het opspannen van werkstukken voor 5-assig bewerken. Meer hierover in het komend digimagazine.

FOTO: Dutch Shape heeft vorig jaar een 26 meter lange CNC portaalmachine van FPT in gebruik genomen.

 

Authors

Gerelateerde artikelen

Top