Made-in-Europe.nu

AM en precisietechnologie: gaat dat samen?

Gaan precisietechnologie en additive manufacturing samen? Absoluut, vindt Jeroen Jonkers, AM engineer bij NTS Systems Development. “Bij mechatronica componenten leveren lichtere en stijvere constructies hogere snelheden en of lagere energiegebruik op in een machine.” Jeroen Jonkers is een van de AM experts die deze week op de Precisiebeurs het belang van AM voor deze sector toelichten.

 

17e Precisiebeurs richt schijnwerpers op additive manufacturing

Op de 17e Precisiebeurs krijgt additive manufacturing dan eindelijk een podium dat de technologie verdient. Jeroen Jonkers bijt op de eerste dag van de Precisiebeurs, woensdag 15 november, de spits af. Hij laat niet alleen de succesfactoren zien voor een goede toepassing van AM in precisiesystemen, hij presenteert daarnaast een casestudy van een uitlijnmechanisme met vier vrijheidsgraden. Door 3D metaalprinten hierin toe te passen, ontstaan er heel nieuwe mogelijkheden voor de hightech industrie, aldus de AM engineer van NTS.

 

Totale procesbeheersing succesfactor

NTS-Group heeft verleden jaar Norma overgenomen. Tot dan toe waren de twee bedrijven elk op hun eigen manier bezig de mogelijkheden van 3D metaalprinten te verkennen. NTS heeft dat gedaan binnen AddLab en het huidige AddFab; Norma voert onderzoek uit naar 3D metaalprinten, samen met andere bedrijven in het kader van research projecten van het Innovatiecluster Drachten. “Na de overname bleek dat onze expertise en ervaringen elkaar perfect aanvulden”, zegt Jeroen Jonkers. Hij is op AM vlak vooral bezig geweest met het design voor additive manufacturing en hoe je hier problemen tijdens het printproces kunt voorkomen. NTS Norma heeft vooral geïnvesteerd in het opbouwen van expertise ten aanzien van de scanstrategieën en het effect daarvan op bijvoorbeeld de dichtheid van het materiaal. Ook aan post processing is veel aandacht besteed. Totale procesbeheersing is de belangrijkste succesfactor.

 

Een 3D geprint werkstuk van NTS, hoogglans gepolijst. 

 

Vraag naar AM in precisie-industrie komt

NTS-Group beschikt over de expertise van het complete proces: van dfAM tot en met post processing, zowel voor hightech mechatronica componenten alsook matrijzen en andere componenten. “We hebben proof of concepts waarmee we het potentieel van de techniek aantonen”, aldus Jeroen Jonkers. Daarmee is NTS als de hightech system supplier goed voorbereid als de vraag naar additive manufacturing komt. Dat die komt, daar is hij van overtuigd. “We merken echter wel dat de industrie nog bekend moet raken met de mogelijkheden die additive manufacturing biedt om zowel kosten te reduceren alsook de performance van machines te verhogen.”

  • Lees een uitgebreid artikel over hoe NTS-Group expertise met additive manufacturing heeft opgebouwd

 

AM paradigma voor engineers

Donderdag 16 november besteedt de Precisiebeurs in het lezingenprogramma zelfs een halve dag aan het thema additive manufacturing. Rein van der Mast, een van de Nederlandse AM experts, houdt een presentatie over wat hij het AM paradigma noemt. “Dat AM zich minder snel ontwikkelt dan gehoopt, ligt ook aan de ontwerper of constructeur. Voor de wat oudere ontwerper, bekend met verspanen, dieptrekken en spuitgieten, is AM onbekend terrein. Wat onbekend is, gaat gepaard met onzekerheid. Bij twijfel neigt hij terug te grijpen naar traditionele, vertrouwde oplossingen. Maar voor wie maximaal wil profiteren van AM geldt dat hij het hem bekende moet loslaten, meer nog dan dat hij zich het nieuwe aanleer”, zegt Rein van der Mast. Hij werkt tegenwoordig in deeltijd bij het Objexlab van Fontys Hogeschool. In januari stelt de Eindhovense hogeschool een online leeromgeving open vol informatie rondom AM.

 

AM congres op Precisiebeurs

Andere sprekers in het AM blok op de Precisiebeurs zijn professor Fred van Keulen van de TU Delft over design voor AM, Gregor Baars van TNO Optomechatronics en Ton Peijnenburg, manager systems engineer bij VDL ET. Hier vind je het volledige programma. En lees hier over de Nederlandse startup Blackbelt 3D die op de Precisiebeurs een heel nieuwe concept voor FDM printen presenteert.

FOTO: Een 3D geprint precisie onderdeel van VDL ETG, geprint door 3D Systems.

 

 

Pin It on Pinterest