Aan het Werkzeugmaschinenlabor (WZL) in Aken is een onderzoek gestart of je met een drone het oppervlak van grote werkstukken kunt controleren. In de toekomst zouden metingen met zogenaamde multicopters gedaan moeten worden. Dat is althans het doel van het AMIIGO project.

 

WZL start onderzoek naar nieuwe inspectietechniek voor grote oppervlakken

Het zijn niet de kleinste bedrijven die meedoen aan het AMIIGO project. Lufthansa Technik, het onderhoudsbedrijf van Lufthansa, is er één van. Dat verklaart meteen een van de ideeën achter de inspecties met drones. Segmenten van vliegtuigvleugels en rompdelen zijn moeilijk te controleren op beschadigingen. Zeker niet met standaard meetsystemen, ook niet met robots omdat de reikwijdte daarvan al gauw te beperkt is. Vandaar dat een aantal partijen wil weten of vliegende meetsystemen haalbaar zijn, de multicopters. Dit zijn drones met meer dan één rotor.


Een voorbeeld van een inspectie met de Eliosdrone van een van de projectpartners. 

 

Ook inwendige inspecties

Door het optisch meetsysteem aan zo’n kleine drone te bevestigen, die vervolgens binnenshuis over het werkstuk vliegt en metingen uitvoert, moet het opmeten van dergelijke werkstukken in de toekomst veel snelle kunnen dan nu het geval is. De optische meetsystemen moeten in staat zijn om fouten in het oppervlak te detecteren. Deze data wordt opgeslagen zodat de engineers naderhand de informatie hebben waar er fouten in het onderdeel zitten. Tijdens de kick off bijeenkomst van het AMIIGO project zijn onder andere een onderdeel van een vliegtuigromp en een horizontale en verticale ‘stabilizer’ aangeduid als testcomponenten. Het is de bedoeling dat van deze onderdelen bijvoorbeeld de kwaliteit van de coating wordt onderzocht. Een andere toepassing waar men aan denkt is het controleren van de lasnaden van grote samenstellingen zoals opslagtanks, die voor medewerkers moeilijk te inspecteren zijn.

 

  • De projectteamleden van AMIIGO. 

 

 

Drone fabrikant

In het tweejarig project gaan het Institut voor Regeltechniek en de leerstoel Productietechniek en Kwaliteitsmanagement van het WZL een algoritme ontwikkelen. Ook de validering van de data nemen zij in hun project mee. Het WZL voegt daar nog aan toe de koppeling van het nieuwe inspectiesysteem aan andere productieinstallaties. Tot het concsortium dat het AMIIGO project gaat uitvoeren, behoren onder andere Nikon, Five Robots. Spectair Group in Meerbusch, vlak over de grens bij Venlo, is vanwege de ervaring met inspecties met de drones bij het project betrokken.

FOTO: een voorbeeld van een drone van Spectair. 

 

Hier klikken