Made-in-Europe.nu

BMO toont bij jubileum fabriek van de toekomst

BMO viert het 12,5 jarig bestaan met een open dag waarop getoond wordt hoe de toeleveringsfabriek van de toekomst er uit kan zien. Bij BMO Automation worden de nieuwste automatiseringsoplossingen getoond. Bij zusterbedrijf BMO Precision Parts is te zien hoe een vergaand geautomatiseerd proces, met zowel frees- als draaimachines, in de praktijk loopt. Inclusief de nieuwe smart industry oplossingen die BMO komend jaar op de Technishow lanceert. 

 

In 12,5 jaar van gebruikte CNC freesmachine naar 100e robotcel

Op de EMO toonde BMO Automation onlangs nog de eerste robotcel voor een Hurco machine. Een mijlpaal omdat de Amerikaanse machines niet zo eenvoudig te automatiseren zijn. Het illustreert de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt. Deze maand is het precies 12,5 jaar geleden dat Frank Biemans de freesmachine uit zijn studentenbaan overnam en in een schuur achter de woning van zijn ouders aan de slag ging met frezen en draaien van metaalproducten. Nog steeds als student. Dit jaar levert BMO de 100e robotcel in Nederland.

 

Beide bedrijven groeien fors

BMO Automation is eigenlijk pas naderhand ontstaan. Omdat Frank zijn machines ’s avonds en ’s nachts wilde laten draaien is hij zelf aan de slag gegaan de eerste robot te programmeren. Op dat project is hij afgestudeerd. BMO Automation is het gevolg. Ondertussen bestaan de twee bedrijven naast elkaar: BMO Precision Parts als toeleverbedrijf en real life proeftuin voor de innovaties van zusterbedrijf BMO Automation. Tegenwoordig zitten ze in twee bedrijfspanden naast elkaar, die echter eigenlijk alweer te klein zijn gelet op de groei. Die zal komende jaren verder toenemen als het aan Frank Biemans ligt. De deelname aan de EMO is de eerste stap naar het buitenland geweest. “Onze focus blijft op de thuismarkt liggen, Maar we hebben plannen door te groeien in het buitenland.”

 

Frank Biemans

Frank Biemans: van een gebruikte CNC freesmachine naar zowel toelevering als automatisering. 

 

Smart solutions voor inzicht in productiviteit

Ondertussen is er nog een nieuwe activiteit toegevoegd aan de automatisering en toelevering. BMO Smart Solutions met het nieuwe product Xenon beleeft de première op de komende Technishow, maar bezoekers aan het open huis kunnen al een en ander zien van de nieuwe software. Frank Biemans heeft dit derde bedrijf met Johan Damen als partner opgezet. Met Xenon maakt BMO de koppeling naar Industrie 4.0 en het Internet of Things tijdperk. “We zien dat bedrijven meer behoefte krijgen aan inzicht in de productie”, aldus Frank Biemans. De nieuwe softwaretak van BMO ontwikkelt software om meer productiviteit te leveren in de verspanende industrie.

 

Op de EMO demonstreerde BMO deze robotcel in combinatie met een Hurco machine, de eerste keer dat deze combinatie gerealiseerd is in de praktijk. 

 

Brug tussen productie en ERP

Xenon doet dit door realtime productie informatie te leveren. Dit slaat de brug tussen productie en ERP systeem en maakt transparant wat gepland was en wat er in het echt gebeurt. Frank Biemans: “De prijzen in de verspanende industrie staan al lang onder druk. Doorlooptijden worden korter en er wordt meer kwaliteit verwacht. Het gaat om de laatste procenten productiviteit. Nacalculaties zijn arbeidsintensief, er moet sneller geschakeld worden op wijzigingen in de planning. Daarbij moet de uptime van het machinepark je niet in de steek laten. Xenon biedt deze omgeving voor managers, productieleiders en verkoopafdeling.” Het systeem werkt daarbij ongeacht welke machinebesturing. Doordat het systeem data uit de machine leest en terugkoppelt naar het ERP systeem, ontstaat een schat aan data om de productie te analyseren en verbeterpunten te zoeken. Frank Biemans wil zich met Xenon onderscheiden door de software als een dienstverlening aan te bieden. Er is geen extra hardware nodig.

De open dag van BMO Precision Parts en BMO Automation vindt zaterdag 18 november plaats van 10.00 tot 17.00 uur in Nederweert.

Lees in Made-in-Europe Solutions Magazine het interview met Frank Biemans over smart industry en welke rol BMO daarin gaat spelen.

 

Pin It on Pinterest