Cellro Fixture Exchange: nog méér inspelen op kleinere series

Cellro Fixture Exchange

De verspanende industrie vraagt steeds meer plug and play automatiseringsoplossingen. Daarnaast worden de series nog kleiner. Daarom ontwikkelt Cellro een oplossing om per rasterlade meerdere klemmen te wisselen. Het wordt een variant op de nieuwe Cellro Fixture Exchange module.

 

Nog vaker klemmen wisselen met Fixture Exchange

Cellro heeft de Fixture Exchange afgelopen EMO gelanceerd. Het is een module voor het compacte Xcelerate robotlaadsysteem. Behalve dat de robot de werkstukken wisselt, kan per rasterlade ook een pallet met daarop andere bekkens worden gewisseld. Hiermee kan men in de onbemande uren meer variaties in producten maken, doordat ze niet allemaal in dezelfde klem hoeven te passen. Fixture Exchange voegt drie pallets met daarop verschillende bekken aan het robotsysteem toe.

 

Concrete investeringsprojecten

“Het systeem is op de EMO heel goed ontvangen”, zei Elise de Koning van Cellro vorige week op Metavak. Cellro nam voor de eerste keer deel aan de beurs in Gorinchem en demonstreerde er onder andere de Xcelerate met Fixture Exchange. “We hebben heel veel bezoekers uit Nederland op de EMO gehad. Meer dan twee jaar geleden. En het viel op dat ze concrete investeringsprojecten hebben.” Qua automatisering ziet Cellro duidelijk de trend weggaan van ingewikkelde automatiseringsprojecten richting bijna plug and play. Letterlijk lukt dat nog niet, maar de installatietijd wordt wel steeds korter.

Cellro Fixture Exchange

De Fixture Exchange module van Cellro wordt in de toekomst verder uitgebreid als antwoord op nog kleinere series. 

 

Nog kleinere series

De andere trend die het automatiseringsbedrijf ziet, is dat series nog steeds kleiner worden. Daarom werken de engineers in Veenendaal al aan een uitbreiding van de Fixture Exchange. In de huidige variant is deze afgestemd op de drie rasterladen van de Xcelerate, waar het materiaal in ligt en de robot de producten na de bewerking terug zet. Elise de Koning: “We ontwikkelen een systeem dat je binnen één lade meerdere klemmen kunt wisselen.” Een ander idee dat Cellro op de EMO heeft getoetst aan de reacties uit de markt, is een soortgelijk systeem als de Fixture Exchange voor draaimachines. “We hebben de behoefte aan een wisselsysteem gepeild en die blijkt te bestaan.” Door de modulaire opbouw van de Xcelerate, kunnen nieuwe modules later toegevoegd worden.

Cellro neemt deze week deel aan de huisshow bij Dormac CNC Solutions. In 2018 staat Cellro eerst op Metav 2018 in Düsseldorf en een maand later op de Technishow in Utrecht.

 

Hier klikken

Authors

Gerelateerde artikelen

Top