Made-in-Europe.nu

Denkt de fijnmechanische industrie al na over 3D metaalprinten?

De markt is klaar voor 3D metaalprinten. Metaalbedrijven vragen ernaar, zo zei Joost Verschure, directeur van Dormac CNC Solutions, onlangs. Dormac haalt komende week de laser metal deposition technologie van Insstek naar Nederland, één van de AM technieken. Beginnen de fijnmechanische bedrijven zich echt voor te bereiden op de toepassing van de nieuwe maaktechnologie?

 

Precisiebedrijven zien kansen, maar niet op korte termijn

De recente uitgave van Metaal & Techniek, het ledenblad van Koninklijke Metaalunie, laat in ieder geval zien dat bedrijven er wel over nadenken. Ze zijn bezig met zich te oriënteren op 3D printen, blijkt uit enkele interviews met precisiebedrijven.

 

Hoge verwachtingen op termijn

Gerben Papen, directeur van Papen Metaaltechniek in Hengelo, zegt in het artikel in Metaal & Techniek op termijn veel te verwachten van 3D metaalprinten. Toch is hij nu voorzichtig met een eventuele aankoop. “Het draait om het moment van instappen. Nu nog is de aanschaf van een 3D metaalprinter te duur. Over drie jaar zijn er weel veel mooiere en betere printers.” Hij schetst daarmee een dilemma dat wel meer speelt in de metaalindustrie. Papen denkt dat het beter is momenteel de onderdelen die 3D geprint moeten worden uit te besteden aan een 3D printservicebureau en zelf de stukken na te bewerken. “Ik vergelijk de 3D printer met de lasersnijder. Het heeft 20 jaar geduurd voordat lasersnijden volwassen is geworden. Dat zal met 3D ook zo gaan”, zegt Gerben Papen in Metaal & Techniek.

 

Met 5-asser AM beconcurreren

Bij GML-Instruments  in Hardenberg denkt men zelfs de concurrentie met 3D printers aan te gaan door te investeren in 5-assige freestechnologie. Albert Krikken, een van beide eigenaren: “De voorbereidingstijd is bij een 3D printer korter, maar onze productie is veel sneller. Producten uit de 3D printer moeten bovendien meestal worden nabewerkt. De winst is dus te halen in het voortraject.” Daarom is goede CAM software voor hem zo belangrijk, omdat hij dan met de 5-assige freestechnologie complexe producten in één keer kan maken.

 

Niet onderschatten

Hilbrand Pierik, eigenaar van Warnier Precisiemetaal in Joure volgt de ontwikkelingen op 3D print gebied eveneens. Hij zegt dat je de impact niet moet onderschatten, maar in de precisiemarkt ziet hij de komende 5 tot 10 jaar niet direct een bedreiging in 3D metaalprinten. “Zelf hebben we er ook wel naar gekeken en misschien dat het complementair kan zijn. Het is misschien een manier om de medewerkers verder uit te dagen. 3D metaalprinten is nu nog erg duur en kunststof wordt al veel aangeboden. De vraag is wat dan de toegevoegde waarde kan zijn.”

De oktober editie van Metaal & Techniek staat nog niet online, maar hier vind je wel eerdere edities

Op 15 en 16 november besteedt de Precisiebeurs ook aandacht aan additive manufacturing oftewel 3D printen. Het accent ligt op donderdag voormiddag als een hele blok gewijd is aan 3D metaalprinten.

FOTO een voorbeeld van een AM toepassing in de precisieindustrie, 3D geprinte koelkanalen in een spuitgietmatrijs, geproduceerd door GF Machining Solutions en EOS. 

 

Hier klikken

Pin It on Pinterest