Made-in-Europe.nu
Micronparts

MicronParts: met Omax technologie ultraprecies waterstraalsnijden

MicronParts heeft als een van de eersten in Europa het MicroMax Jetmachining Center van de Amerikaanse fabrikant Omax in gebruik genomen voor ultraprecies waterstraalsnijden. Het Jetmachining Center is een CNC machine, die ultraprecies snijdt met water en abrasief. Het jonge bedrijf richt zich hiermee op de precisie-industrie in de Benelux.

 

MicronParts betreedt met Omax technologie nieuwe markt

Microwaterstraalsnijden heeft maar twee dingen gemeen met traditionele waterstraalsnijtechnologie: er wordt gesneden met water in combinatie met abrasief én onder hoge druk (4100 bar). Voor de rest is het een ‘schoon’ snijproces, met een lineaire nauwkeurigheid van ± 2,5 µm én is het snel. Daarmee is de technologie een alternatief voor andere fijnmechanische bewerkingen, zeggen Paul van Ass en Martin van Wijngaarden, de twee oprichters van MicronParts.

 


Bekijk hier de video van het proces bij MicronParts.

 

Geen warmte-inbreng

Engineers grijpen vaak nog terug naar bekende fijnmechanische technieken zoals vonkeroderen en precisiefrezen. Microwaterstraalsnijden is echter sneller dan draadvonken. “De lineaire nauwkeurigheid van onze machine is ± 2,5 µm en de gemiddelde snijtolerantie is ± 13 µm”, zegt Martin van Wijngaarden. Een ander voordeel is dat absoluut geen warmte in het materiaal komt. En ten opzichte van precisiefrezen is er geen braamvorming. Het snijoppervlak is glad, Ra waarde schommelt rond de 2 µm. Martin van Wijngaarden: “We hoeven amper na te bewerken. En voor een nog gladder oppervlak volstaat het de producten naderhand te trommelen (glijslijpen).” Een derde voordeel is de snelheid. Vergeleken met andere technieken, is het tot 5 keer sneller. Bewerkingscycli duren eerder één of twee minuten dan veel langer, afhankelijk van de materiaaldikte en de contouren die gesneden moeten worden. Dat vertaalt zich eveneens in de kostprijs, die gunstig wordt beïnvloed doordat er vrijwel geen gereedschapskosten zijn. Alleen water en zand, het abrasief. Per product zijn dat kosten van enkele centen. Vergeleken met vonkeroderen liggen de kosten minimaal een factor 3 lager.

 

Omax MicroJet

MicronParts heeft als een van de eerste in Europa het MicroMax Jetmachining Center van Omax in gebruik genomen voor ultraprecies microwaterstraalsnijden.

 

Precisie-industrie

MicronParts is aangesloten bij het Hightech Platform van het Mikrocentrum. Martin en Paul zien voor deze technologie toepassingen in de fijnmechanische hightech industrie. Of moeilijk te bewerken materialen, zoals gehard staal en keramiek. En dan vooral kleine en middelgrote series. Paul van Ass: “Kleine series vanaf 100 stuks bijvoorbeeld. Dan is de kostenbesparing die bereikt kan worden optimaal.” In de eerste maanden dat de onderneming bestaat is men al met enkele klanten een ontwikkel- als een leveringstraject gestart. Zo is bijvoorbeeld voor toepassing in een nieuw ontwikkelde spectrometer een onderdeel gesneden dat tot nog toe alleen met vonkeroderen gemaakt kan worden. “Kwaliteit, tolerantie en prijs van onze techniek zijn goed”, zegt Paul van Ass. Hij en Martin zien de technologie als aanvullend op fijnmechanische CNC technieken. “We zoeken daarom strategische samenwerking met bedrijven, ook CNC machinefabrieken. Niet als concurrent, we willen met onze technologie juist in het verlengde van ze werken.”

In het digimagazine van december verschijnt een uitgebreider artikel over MicronParts en het microwaterstraalsnijden

 

Pin It on Pinterest