Made-in-Europe.nu
Roland Feichtl

Nieuwe CECIMO voorzitter wil Europa breed stimuleringspakket voor investeringen

De nieuwe president van CECIMO, Roland Feichtl, gaat in andere Europese pleiten voor modernisering van het machinepark in de industrie. Daarbij gebruikt hij het Italiaanse stimuleringspakket als succesvol voorbeeld. De fiscale maatregelen pakken in Italië goed en verdienen navolging. Dat heeft hij gezegd bij zijn verkiezing tot de nieuwe president van de koepel van Europese werktuigmachinebouwers.

 

Italiaanse fiscale maatregelen moeten navolging krijgen in andere CECIMO landen

“Ik ga het succes van de Italiaanse campagne om met fiscale en andere incentives de modernisering van de machine infrastructuur te promoten, ook in andere CECIMO landen gebruiken”, zegt Roland Feichtl. Daarnaast blijft hij net als zijn voorganger de beleidsmakers in Europe erop wijzen welke belangrijke rol de industrie speelt in het creëren van banen, groei en investeringen in heel Europa. “Ik wil verzekeren dat de maakindustrie en de her-industrialisatie bovenaan de Europese politieke agenda’s blijven.”

 

Italiaanse markt door het dak

De verkopen van CNC machines in Italië zitten al sinds 2014 in de lift, onder andere doordat de overheid met gerichte fiscale maatregelen investeringen door de industrie aanjaagt. De Italiaanse machinebouwers hebben ook het afgelopen kwartaal zeer goede zaken gedaan, vooral door een groei van de binnenlandse orders. Deze stegen met meer dan 68%. Eerder dit jaar al schreven de Italiaanse fabrikanten de goede gang van zaken op de thuismarkt eveneens toe aan Nationale Plan Industrie 4.0 in Italië. De Italiaanse regering staat onder andere ook extra hoge afschrijvingen op investeringen in nieuwe technologie toe.

 

Veroudering machinepark bedreiging

Roland Feichtl gaat dus dit model de komende tijd onder de aandacht van andere Europese regeringen brengen. Dat is nodig, denkt ook zijn voorganger, Luigi Galdabini. Hij heeft er in zijn mandaatperiode voortdurend op gewezen dat er een te grote kloof bestaat tussen de bedrijfsinvesteringen in Europa en de afschrijvingen. De veroudering van het machinepark dreigt de Europese industrie in een neerwaartse spiraal van lage productiviteit, lage toegevoegde waarde en lage winstgevendheid te brengen. Roland Feichtl, die voor een periode van 2 jaar gekozen tot president van CECIMO, gaat met deze boodschap dus verder de boer op.

 

Oostenrijker aan het roer

Met zijn verkiezing krijgt CECIMO een Oostenrijker aan het roer. Roland Feitchl (1957) startte zijn loopbaan bij Voest-Alpine. Daar heeft hij onder andere de CNC divisie succesvol uitgebouwd, onder andere tot het Millturn programma bij de Oostenrijkse machinebouwer WFL in Linz. Sinds 1993 is hij verantwoordelijk voor de werktuigmachine en automatiseringsactiviteiten in de MTB Group en is hij CEO van de groep waartoe onder andere Mauser-Werke in Duitsland behoort en Krauseco in Wenen. Hij heeft de beide bedrijven samengesmeed tot Krause+Mauser. Hij zit al 17 jaar in het bestuur van CECIMO. Behalve dat hij zich met stimuleringsbeleid gaat bezighouden, krijgt vooral de digitalisering zijn aandacht de komende jaren. Hij gaat ook de discussie over de circulaire economie voortzetten.,

 

Pin It on Pinterest