Made-in-Europe.nu
automatisering

DMG Mori en Heitec: joint venture voor automatisering CNC machines

DMG Mori stapt samen met Heitec in een joint venture. De nieuwe onderneming richt zich expliciet op automatiseringssystemen voor de CNC machines van DMG Mori. De nieuwe joint venture gaat met name een modulair automatiseringsconcept ontwikkelen voor kleinere en middelgrote maakbedrijven. Door digital twins te gebruiken, moet de installatie 80% sneller verlopen.

 

Joint venture wil met digital twin in bedrijfsname verkorten met 80%

Op de EMO enkele maanden geleden kondigde DMG Mori topman Mori al aan dat automatisering een van de speerpunten is. Hij wil dat over enkele jaren elke machine geleverd kan worden inclusief een vorm van automatisering. De machinebouwer, die onlangs nog een recordresultaat over het 3e kwartaal meldde, zet nu de volgende stap en richt samen met Heitec het nieuwe bedrijf DMG Mori Heitec op. De twee werken al langer samen. Bij de Heitec groep werken in totaal 1.000 mensen; bij DMG Mori houden zich ongeveer 600 medewerkers bezig met automatisering.

 

In toekomst alle machines geautomatiseerd

Op dit moment beschikt ongeveer een kwart van alle machines die DMG Mori levert over een vorm van automatisering. Dat moet dus naar 100%. De twee ondernemingen willen dit onder andere doen door een modulair systeem te ontwikkelen. DMG Mori Heitec wil hiermee bedrijven een automatiseringsconcept bieden dat ze naar eigen inzicht kunnen samenstellen. Alle oplossingen zijn op elkaar afgestemd, zodat eenvoudig de meest passende automatisering kan worden gebouwd.

 

Digital twin

Door met een zogenaamde digital twin te gaan werken, een virtueel model van de machine, denken de twee ondernemingen de bouwtijd voor automatiseringssystemen met 20% te verkorten. Bovenal zal het systeem sneller operationeel zijn. In de engineeringfase kan de automatisering namelijk al virtueel getest worden met het virtuele machinemodel dat DMG Mori levert. Hiermee kan de installatietijd worden teruggebracht tot een vijfde van de huidige tijd. De digital twin biedt tijdens de levensduur van het automatiseringssysteem de mogelijkheid om veranderingen of het fine tunen zoveel mogelijk virtueel voor te bereiden. Daarvoor hoeft een machine niet langer uit de productie te worden gehaald. Testen gebeurt met de digital twin.

De beide ondernemingen willen daarnaast in de joint venture op korte termijn automatiseringsstandaarden ontwikkelen, specifiek voor bepaalde sectoren. De nieuwe joint venture wordt gevestigd in Erlangen.

 

Pin It on Pinterest