Made-in-Europe.nu
KraussMaffei China

Duitse machinebouwer KraussMaffei naar beurs in Shanghai

Dat Chinese bedrijven Duitse concurrenten opkopen, daar is de Duitse industrie ondertussen wel aan gewend. Nu kondigt het Chinese ChemChina echter aan dat het haar Duitse dochter KraussMaffei naar de beurs van Shanghai wil brengen. Duitse bedrijven met een Chinese beursnotering?

 

Zijn de machtsverhoudingen in de machine-industrie aan het veranderen?

Uitgerekend in de week waarin de Duitse fabrikanten van metaalbewerkingsmachines via hun koepelorganisatie VDW over hun succesvol optreden op de Chinese markt berichten, klinkt vanuit China een heel ander verhaal. ChemChina, een Chinees chemieconcern, verraste verleden jaar met de overname van het merendeel van de aandelen van KraussMaffei. De machinebouwer is fors groter dan het moederbedrijf.

 

Méér waardering voor industrie

ChemChina heeft deze week aangekondigd dat het voor KraussMaffei een notering aan de beurs in Shanghai voorbereidt. Het gaat om een zogenaamde reverse listing: de Duitse mahcinebouwer wordt ondergebracht in Qingdao Tianhua Institute of Chemistry Engineering Co. Ltd. Dit is een al aan de beurs genoteerd dochterbedrijf van ChemChina. Ook drie andere fabrieken gaan mee in deze transactie. Kraussmaffei gaat ongeveer 85% van alle activiteiten van het bedrijf uitmaken. In China liggen de waardering voor industriële bedrijven hoger dan aan de West Europese aandelenbeurzen. “Chinese investeerders waarderen Duitse industriële waardeschepping en de leidende competenties”, aldus Jianxin Ren, bestuursvoorzitter van ChemChina. Hij ziet de beursnotering tevens als een manier om de Duitse machinebouwer nog beter zichtbaar te maken in China.

 

CEO FRank Stieler: positief voor de onderneming.

Positief voor Duitse activiteiten

Frank Stieler, CEO van de fabrikant van spuitgietmachines en rubberverwerkingsmachines, is enthousiast. “Met de geplande transactie krijgen we toegang tot de kapitaalmarkt en krijgen we met de nieuwe financiële middelen de mogelijkheid het bedrijf verder te ontwikkelen. En de geplande groei te versnellen.” Vorig jaar al groeide KraussMaffei na de overname met 5% tot een omzet van € 1,26 miljard, dit jaar verwacht men de omzet door de grens van € 1,3 miljard te duwen. Als de beursnotering in China doorgaat, blijft ChemChina wel de meerderheid van de aandelen vast houden. Het hoofdkantoor van de Duitse machinebouwer blijft in München.

Deze ontwikkeling geeft wel aan dat de verhoudingen in de machinebouw-industrie aan het veranderen zijn. China is niet langer alleen een aantrekkelijke afzetmarkt.

 

Pin It on Pinterest