Made-in-Europe.nu

Interne koeling cirkelzaagbladen

Duitse onderzoekers hebben samen met een producent van zaagbladen een interne koeling voor de cirkelzaagbladen ontwikkeld. Op dit momoment wordt het concept doorontwikkeld voor in de serieproductie van zaagbladen. Enkele producten van zowel zaagbladen als zaagmachines willen de technologie toepassen.

 

Doorbraak bij onderzoekers Fraunhofer IPA revolutie in het zagen

De onderzoekers van het Fraunhofer IPSA in Stuttgart spreken over een mijlpaal in de zaagtechnologie. Niet alleen kunnen ze voor het eerst in de geschiedenis in een zaagblad inwendige koeling toepassen. Het systeem waarmee ze dit realiseren blijkt ook nog eens relatief eenvoudig te zijn. En de kosten zijn laag genoeg om ook bestaande machines om te bouwen. De belangstelling vanuit de branche is dan ook groot, meldt Fraunhofer IPA.

 

Hogere productiviteit

“Het idee spreekt vooral bedrijven aan die versterkte hoogsterke en roestvrije metalen inzetten”, zegt Christoph Birenbaum, projectleider bij het onderzoeksinstituut. “Koelsmeermiddel op de juiste plaats betekent een betere koeling en smering tijdens het zaagproces, zodat langere standtijden van het gereedschap en vooral hogere snijsnelheden haalbaar zijn.” Volgens hem leidt dit uiteindelijk tot een aanzienlijke toename van de productiviteit in de zaagafdeling, voor de meeste metaalbedrijven de start van het proces. Daarnaast heeft het systeem een positieve invloed op het milieu. Doordat precies in de zaagsnede wordt gekoeld en gesmeerd, is uiteindelijk minder koelsmeermiddel dan in de huidige manier van zagen.

 

De onderzoekers van de 3 winnende teams samen met de juryleden. 

Onderzoekprijs voor team

Het Fraunhofer IPA doet verder geen mededelingen over hoe men erin slaagt om in een dun roterend gereedschap interne koelkanalen aan te brengen. Het systeem heeft wel beslag weten te leggen op de 2e plaats van de drie Hans-Jürgen Warnecke Innovationsprijs. Deze awards worden door het Fraunhofer IPA elk jaar in december uitgereikt tijdens de Innovationstag in Stuttgart. De prijs werd dit jaar voor de 25e keer uitgereikt aan onderzoekteams van het Fraunhofer IPA, IFF en EEP.

FOTO: het effect van interne koelkanalen in de zaagbladen.

 

Hier klikken

Pin It on Pinterest