Aandeel West-Europa in globale autoproductie raakt in duikvlucht

Over een dikke tien jaar is het aandeel van de West-Europese auto-industrie in de globale autoproductie fors minder dan nu. Tegen 2030 komt nog slechts 5% van alle auto’s die dan worden geproduceerd, uit West-Europa. Thans ligt dit percentage op 17%. Smart industry oplossingen, vergaande automatisering én kunstmatige intelligentie zijn absoluut noodzakelijk om deze 5% vast te kunnen houden. Dat zeggen de topmanagers van autofabrikanten in de jaarlijks Global Automotive Executive Survey van KPMG.

 

KMPG onderzoek: aandeel in wereldproductie daalt naar 5% in 2030

Voor de 19e achtereenvolgende keer heeft KMPG de trends in de automobielindustrie in kaart gebracht. Dat is gebeurd door vooral het topmanagement in de branche te betrekken bij het onderzoek. Meer dan de helft van de 907 deelnemers is CEO, president of werkt op een vergelijkbaar niveau in de sector. Daarnaast zijn er nog 2100 consumenten betrokken bij het onderzoek.

 

Europese managers geloven niet in verlies

Twee dingen die eruit springen en die van wezenlijke betekenis kunnen zijn voor de maakindustrie. Het eerste is de definitieve verschuiving richting China en de VS. Eén op de vier executives uit de sector ziet over 12 jaar het productieaandeel van West-Europa afnemen tot 5%. 50% van de deelnemers is het hier te dele mee eens. De productiesector in Europa loopt de globale groei mis. Als er vergaand geautomatiseerd wordt, blijft de productie op zijn best op het huidige niveau. Een opvallende conclusie uit het KMPG onderzoek is dat dit beeld vooral leeft bij het management in de ontwikkelde Aziatische automarkten. Executives van West Europese spelers denken niet dat het zo’n vaart zal lopen. Slechts 16% van de West Europese executives is het eens met het verlies aan marktaandeel.

 

China en VS halen Europa in

Zeker zo opvallend is dat China en de VS aan de top zullen staan als het gaat om innovaties in mobiliteitsdiensten. Het merendeel van de topmanagers dicht China zelfs een nummer 1 positie toe als het gaat om innovatie van de auto als product. De hoge positie van de VS heeft alles te maken met het toenemend belang van big data in de mobiliteitssector. Als het om data driven verdienmodellen gaat, staan de VS aan kop. De innovatiekracht van China is te danken aan de sterkere ontwikkeling van elektro auto’s in het land.

 

laser etsen

In deze matrijs is met laser-etsen een structuur aangebracht. De matrijs wordt gebruikt voor interieurdelen van de BMW i3.

 

Is de verbrandingsmotor uit of niet?

Tegelijkertijd verwacht 77% van alle deelnemers aan de studie, dat de verbrandingsmotor nog lange tijd belangrijker zal zijn dan de elektrische aandrijflijn. In China denkt 85% van de deelnemers aan het onderzoek dit. In West Europa 71%. De executives voorzien wel een verschuiving van de technologie agenda voor de verbrandingsmotor. Tot nog toe is de milieuwinst van het downsizen van motoren vooral gebruikt om de modellen groter te maken. De uitstoot van CO2 en het verbruik zijn praktisch gelijk bleven. Dit gaat veranderen door de maatschappelijke discussie, denken de autofabrikanten. Downsizing zal in de toekomst vooral gericht zijn op het verkleinen van de CO2 voetafdruk van de auto., Bij de consumenten zijn de verwachtingen totaal anders. 79% van hen overweegt bij de volgende aankoop om een elektische of een hybride veresie te komen. KPMG zegt zelf dat er dus een duidelijke mismatch is tussen de consumentenvoorkeur en de trendagenda in de boardrooms.

 

Digitalisering

Eigenlijk gaat het KMPG rapport voor een groot deel over de digitalisering van de sector. Interessant is dat het topmanagement ziet dat verdienmodellen anders worden, maar dat duidelijkheid hieromtrent ontbreekt. Drie op de vier executives zegt dat het afmeten van het succes van de onderneming aan het aantal verkochte auto’s achterhaald is. Het is geen vanzelfsprekendheid meer dat de revenuen in een ecosysteem bij de autofabrikanten belanden. In plaats van het geld verdienen met eenmalige verkopen, zullen ze dag in dag uit opnieuw de klanten moeten verleiden diensten te kopen. Zal dit in de machine-industrie tegen die tijd anders zijn?

Foto: de productie van elektrische aandrijvingen bij Audi (foto Audi)

 

Authors

Gerelateerde artikelen

Top