Bodycote gaat de HIP capaciteit in Sint Niklaas vergroten. Tegen het einde van dit jaar moet een nieuwe Mega-HIP unit operationeel zijn. Bodycote zegt met deze investering klaar te zijn voor de groei van de 3D metaalprintmarkt voor aerospace delen, specifiek in Europa.

 

Voorbereid op groei AM productie aerospace componenten

Bodycote is ’s werelds grootste aanbieder van warmtebehandeling voor de metaalindustrie. Met HIP technologie – Hot Isostatic Pressing verbeteren de eigenschappen van 3D geprinte metalen onderdelen. De nabehandeling wordt ondermeer gedaan met aerospace alsook medische componenten die additief zijn geproduceerd.

 

Eind 2018 nieuwe unit in bedrijf

De vestiging in het Belgische Sint Niklaas is de locatie voor de Europese AM industrie. Aan de bestaande capaciteit moet nu een Mega HIP unit toegevoegd. Deze voldoet aan de NADCAP kwalificaties, specifiek ontwikkeld voor toeleveranciers die aan de luchtvaart en defensie leveren. De nieuwe installatie komt bovenop de uitbreidingen die vorig jaar al zijn gerealiseerd. Bodycote verwacht dat de wereldwijde en ook Europese markt voor AM delen voor de luchtvaartindustrie komende jaren gaat groeien. Daar is men nu op voorbereid, als de nieuwe installatie tegen het einde van 2018 operationeel zal zijn.

 

Smeedstukken gaan de HIP unit in bij Bodycoat.

Capaciteit tot 30.000 kilo

Op dit moment is de warmtebehandeling de grootste aanbieder van HIP capaciteit in de wereld. Verspreid over meerdere locaties beschikt men over 50 HIP units, verschillende qua afmetingen. De grootste heeft een capaciteit voor producten tot 3,5 m doorsnede en 30.000 kilo gewicht, eventueel verdeeld over meerdere werkstukken.

 

Hybride technologie

Bodycote heeft recent ook de Powdermet Hybrid technologie in de markt gezet. Dit is een hybride technologie, waarbij 3D printen gecombineerd wordt met klassieke near net shape technologieën. Hiermee verlaagt men de kosten van het 3D printen van een compleet deel, evenals de doorlooptijd. Vergeleken met de klassieke maaktechnieken voorkomt men dat onderdelen later samengesteld, gelast of gesoldeerd moeten worden. Net zoals de verspanende nabewerking komt te vervallen. Vergeleken met andere 3D print processen zegt Bodycote met deze hybrodetechniek het risico op insluitingen te elimineren. Nergens in het werkstuk zitten verborgen insluitingen of is er sprake van porositeit.