Made-in-Europe.nu
Kompetenzzentrum 4.0 Darmstadt

Chaos oplossen met digitalisering leidt tot fouten

Wie met Industrie 4.0 oplossingen de kwaliteit van zijn productieproces wil verbeteren, moet zich allereerst afvragen welke concrete kengetallen verbeterd moeten worden. Bovendien is het zaak de bestaande processen goed in beeld te krijgen. “Meestal gaat het fout als je chaos probeert op te lossen met digitalisering”, zegt Andreas Wank. Hij werkt als directeur bij het Mittelstand 4.0 Kompetenzzentrum van de TU Darmstad.

 

Quality Area op Metav 2018 toont link digitalisering en kwaliteitsmanagement

Eind februari is kwaliteit een van de thema’s op de Metav 2018, de metaalbewerkingsbeurs in Düsseldorf. In de Quality Area gaat het dit keer onder andere over hoe de kwaliteit van de processen te verbeteren met digitalisering. Anders gezegd: de link tussen smart industry en kwaliteit. Een stap die bedrijven kunnen zetten, is in zijn ogen het automatiseren van de invoer van meetdata. “Vaak worden meetdata nog altijd met de hand ingevoerd in de rekenprogramma’s. Regelmatige analyses en het verder leiden van informatie naar andere afdelingen, gebeurt echter niet”, zegt Wank, die tegelijkertijd ook onderzoeker is aan het PTW van de universiteit Darmstadt.

 

Training on the job in de procesleerfabriek van de TU Darmstadt.

 

Juiste volgorde van digitalisering

Digitalisering kan veel betekenen voor het kwaliteitsmanagement van mkb-bedrijven. Andreas Wank waarschuwt echter dat maakbedrijven wel de stappen in de juiste volgorde moeten zetten. “Het loont zich meestal niet om in verdere digitalisering te stappen als men niet precies weet hoe de processen eruit zien. Meestal gaat het fout als je chaos probeert op te lossen met digitalisering.” Een voorbeeld uit de praktijk van het competentiecentrum maakt duidelijk wat Wank bedoelt. Bij een mkb-bedrijf bleek de productvariatie zo groot te zijn, dat de informatiestroom tussen inkoop, werkvoorbereiding en montage niet vlekkeloos verliep. Niemand in het bedrijf had duidelijk zich op de workflow. Daar liep de digitalisering dan ook al spaak. Als oplossing hebben de adviseurs van het competentiecentrum eerst de ideale workflow beschreven. Samen met de medewerkers is men daarvoor de juiste digitale ondersteuning gaan ontwikkelen.

 

Papierloos werken noodzakelijk

Een knelpunt dat Andreas Want vaak herkent bij mkb-bedrijven, is dat in de loop der tijd meerdere IT systemen zijn ingericht die men probeert te bundelen. Bovendien moeten medewerkers dit soort projecten vaak bovenop hun reguliere taak erbij doen. Met trainingsmodule om zelf methodisch aan de slag te gaan, geven Wank en zijn team de bedrijven tools in handen om zonder dure consultants het thema smart industry op te pakken. Essentieel is wel dat bedrijven naar volledig papierloos werken gaan. De producten moeten de informatiedragers in het proces zijn. “Dan kun je processen dynamisch gaan sturen op basis van realtime data. Met een statische op papier gebaseerde werkzijde is dat onmogelijk.”

Quality Area is een van de themapaviljoens op de Metav 2018. De metaalbewerkingsbeurs vindt van 20 tot en met 24 februari plaats in Düsseldorf.

 

 

Pin It on Pinterest