Made-in-Europe.nu

Elektrische auto rijdt gereedschapfabrikanten in de wielen

De elektrische auto begint de gereedschapfabrikanten in de wielen te rijden. Op twee manieren. Als e-mobility echt grootschalig doorbreekt, gaat dat de verspaning flink raken. Op korte termijn zorgt de hype rond elektrisch rijden voor stijgende grondstoffen, met name Cobalt maar ook bij Wolfraam en Tantal. Gereedschapfabrikanten moeten hierdoor duidelijk meer betalen dan voorheen.

 

Duitse gereedschapfabrikanten brengen effecten e-mobility in kaart

Lothar Horn, voorzitter van de VDMA Präzisionswerkzeuge, heeft tijdens de jaarlijks persconferentie van de branchevereniging van de Duitse gereedschapproducenten een aantal opmerkingen hierover gemaakt. De fabrikanten hebben overigens ondanks de prijsstijgingen een goed jaar achter de rug. “We zijn met de economische ontwikkeling van de branche tevreden. Het groeipercentage ligt rond de 7%”, aldus Horn. Hij gaf toe dat de gereedschapfabrikanten een jaar geleden te voorzichtig zijn geweest. De groei is hoger uitgavellen dan begin 2017 verwacht. De 7% groei heeft betrekking op de totale sector, inclusief de opspangereedschappen.

 

 

Audi is een van de premium automerken die volop bezig is met de stap naar elektrisch rijden te maken. Op de foto een instructie over het toepassing van elektrische aandrijving in de Q7 (Foto’s Audi))

 

Minder gereedschappen nodig

In zijn toespraak schetst Lothar Horn een aantal trends voor de verspanende snijgereedschappen, waarvan er twee direct verband houden met e-mobility. “Zuiver elektrisch aangedreven auto’s hebben minder gereedschappen nodig in de productie”, zegt Lothar Horn. De gereedschapfabrikanten nemen dit thema serieus. Momenteel loopt er in VDMA verband een onderzoek naar de effecten van elektrisch autorijden op de verspanende sector. Antrieb im Wandel, is de werktitel van het onderzoek. Het accent ligt op het ontwikkelen van marktscenario’s voor toekomstige aandrijfconcepten van zowel personenwagens, vrachtwagens als ook mobiele machines. Men wil met deze scenario’s, die tot 2030 lopen, voor de Europese, Noord-Amerikaanse en Aziatische markt inzicht krijgen in de effecten van e-mobility op de vraag naar verspanende gereedschappen. “Uit deze scenario’s kunnen we conclusies trekken voor de in de aandrijving verwerkte componenten en de gevolgen voor het productieproces”, zegt Lothar Horn over dit onderzoek. Hier bovenop willen de gereedschapfabrikanten een monitoringsysteem ontwikkelen, waarmee ze de ontwikkelingen op de voet kunnen volgen.

 

Stijgende prijzen op de grondstoffenmarkt

De hardmetaalgereedschapbranche is natuurlijk mede afhankelijk van grondstoffen zoals Cobalt en Wolfraam. Met name Cobalt is eveneens een grondstof voor de batterijen in de elektrische auto’s. Vanwege de groeivooruitzichten van die toepassing, is de prijs van Cobalt verleden jaar geëxplodeerd. En onderzoekers voorspellen een verdere prijsstijging in de komende jaren met nog eens ruim 30%. Tegelijkertijd zorgt de ontwikkeling van hybride aandrijfconcepten momenteel voor een groeiende vraag naar precisie gereedschappen vanuit de auto-industrie. “Behalve de groei van de aantallen is ook de transformatie naar zeer efficiënte motoren en hybrideconcepten een wezenlijke groeifactor geworden”, aldus de voorman van de Duitse gereedschapfabrikanten.

 

Positieve vooruitzichten 2018

Qua marktontwikkeling is de groei vooral in de 2e helft van het jaar versneld. Van de 20 grootste exportmarkten voor de snijgereedschappen heeft alleen Frankrijk stagnatie getoond. “Alle andere landen groeiden, tien hiervan zelfs met dubbele cijfers.” Met name de Chinese markt is weer sterk gegroeid, maar ook de exporten naar andere Europese landen nam toe. Voor 2018 rekenen de fabrikanten opnieuw met een groei van rond de 7%.

Op de Metav organiseert de VDMA Präzisionswerkzeuge op 21 februari een seminar over opspantechnologie.

 

FOTO: het frezen van impellers voor turbo’s op een Chiron machine

Pin It on Pinterest