De Nederlandse high-tech sector is het knooppunt van publiek-private samenwerking. Met deze propositie presenteert Holland High Tech zich op de Hannover Messe 2018. Ook dit jaar is Nederland weer sterk vertegenwoordigd op de grootste industriebeurs van de wereld.

 

Kan maakindustrie dankzij Industrie 4.0 volgende stap zetten?

De samenwerking tussen de verschillende partijen sinds Nederland partnerland van de Hannover Messe was, krijgt ook dit jaar een vervolg. Samenwerking aan innovatie is volgens de partijen de drijvende kracht achter de Nederlandse presentatie op de Hannover Messe 2018 (23-27 april 2018). Veel Nederlandse innovaties zijn het resultaat van gezamenlijk onderzoek van technologische bedrijven en kennisinstellingen, die in hun marktsegmenten tot de wereldtop behoren. Vaak zijn dit complete ketenoplossingen. Die samenwerking is cruciaal voor het oplossen van tal van maatschappelijke vraagstukken.

 

Holland Innovative

De Nederlandse maakindustrie zal ook dit jaar weer prominent aanwezig zijn in hal 4 van de Hannover Messe.

 

Maakindustrie: connect & collaborate

Ook op de editie 2018 van de Hannover Messe is het Nederlandse high tech ecosysteem goed vertegenwoordigd. De maakindustrie presenteert zich in hal 4. Connect & Collaborate is dit jaar het thema voor de toeleveranciers op de Hannover Messe. “Subcontractors zijn tegenwoordig leveranciers van oplossingen, niet enkel producten”, zegt Olaf Daebler, directeur Industrial Supply bij de Deutsche Messe. “Ze hebben zich snel ontwikkeld van componentenleverancier tot partners voor geïntegreerde oplossingen.” De Nederlandse maakindustrie heeft deze ontwikkeling al lang geleden als een van de eerste opgepakt, mede op initiatief van organisaties als Nevat en Brainport Regio. De productiegroei van de Nederlandse maakindustrie is dan ook groter dan in veel andere Europese landen. Olaf Daebler ziet met de opmars van Industrie 4.0 de volgende kans voor de toeleveranciers: ketenintegratie over verschillende deelgebieden dankzij de IT technologie. Hij geeft als voorbeeld het luchtveersysteem van ContiTech, dat dankzij slimme sensoren en de koppeling met het web betere monitoringmogelijkheden biedt. Predictive maintenance van dit soort hightech systemen is de volgende stap.

 

 

Trusted partners: R&D

Duitse netwerkpartners zien Nederlandse kennisinstellingen vaak als ‘trusted partners’. De Nederlandse high tech R&D instellingen presenteren zich in hal 2 van de Hannover Messe. Smart Industries, Team ICT en de topsector High Tech Systems & Materials presenteren zich gezamenlijk in hal 8. Doel is het bevorderen van Duits-Nederlandse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en regio’s, gericht op businessdeals en kennisuitwisseling. De opmars van IoT, big data, cyber security, robotics software en blockchain technologie bieden deze sector kansen zich internationaal verder te ontwikkelen.

 

 

Startup Delta

StartupDelta grijpt de industriebeurs aan om de Nederlandse startups op het internationale podium maximale exposure te geven richting potentiële handelspartners, media en investeerders. De startups in de missie vertegenwoordigen de beste deep tech oplossingen die het Nederlandse startup ecosystem te bieden heeft. Deze technologieën sluiten heel nauw aan bij de hoofdthema’s van de Hannover Messe: Robotica, e-Mobility en Energy Transition. Op de Hannover Messe wordt de ruimte voor startups dit jaar uitgebreid. In hal 19/20 staan startups in de interne logistiek en supply chain management. In hal 27 komt er een nieuwe startup area voor de energiesector.

Hannover Messe, 23 – 27 april 2018