Made-in-Europe.nu
KSC

Knowledge Sharing Centre: platform kennisdelen high tech industrie

De belangstelling voor de Roadshow Verspanen bij ASML is zo groot, dat de inschrijving al gesloten is. Mikrocentrum en het Knowledge Sharing Centre hebben blijkbaar de juiste snaar geraakt bij de verspanende toeleveringsindustrie. Die moet, net als OEM’ers in de hightech industrie zelf, veel meer kennis gaan delen, vindt Arno Sprengers, initiatiefnemer van het kennisplatform.

 

KSC biedt juist kleiner maakbedrijf kansen om zich te profileren

Arno Sprengers, tegenwoordig teamleider waferstage EUV mechanica bij ASML, werkt achter de schermen al langere tijd aan draagvlak voor het Knowledge Sharing Centre, dat zich tijdens de Roadshow Verspanen presenteert. Dit platform om kennis te delen is er voor alle ontwikkelaars en toeleveranciers in de high tech industrie.

 

Kennisachterstand

Arno Sprengers: “Hoogopgeleide mensen hebben een achterstand als het gaat om praktische ervaring. Dat werd altijd gecompenseerd door de ervaren medewerkers, die hen deze zaken bijbrachten. Tegenwoordig werken er echter meer jongeren dan ervaren ouderen in de bedrijven. Dan ontstaan de problemen.” Wanneer je als engineer voor een bepaalde maaktechnologie kiest, moet je je bewust zijn van de beperkingen. Juist die kennis ontbreekt tegenwoordig vaak. Hij heeft het dan vooral over de design contraints. “Dat is kennis die de engineer helpt de juiste keuze te maken. Dat is geen IP-kennis. Hoe je zelf erin slaagt om productiever te zijn, hoef je niet met anderen te delen.”

 

Kennis borgen

Misschien wel de belangrijkste meerwaarde van het Knowledge Sharing Centre voor de toeleverancier is volgens Sprengers dat je voordat je kennis deelt, deze eerst moet borgen. Door mee te doen aan het platform, profileren toeleveranciers zich bovendien met hun specifieke kennis bij een design engineer. Arno Sprengers ziet dit als een kans voor met name het kleinere maakbedrijven om op het netvlies van een engineer te komen. “Zelfs bedrijven die via tier 1 en 2 leveranciers toeleveren, kunnen nu hun positie versterken.”

 

Tweede bijeenkomst

Half december vond een eerste fysieke bijeenkomst van het Knowledge Sharing Centre plaats bij Van Eijk Transmissie. De Roadshow Verspanen bij ASML is het eerste grote publieke evenement, samen met Mikrocentrum georganiseerd. Meer informatie over het Knowledge Sharing Centre vind je hier. En in de komende editie van het Jaarboek Verspanen gaat Arno Sprengers dieper in op de noodzaak om kennis te delen en de rol van het Knowledge Sharing Centre.

Pin It on Pinterest