Kunstmatige intelligentie, 3D vision en een cobot. Denk je eens in wat zo’n combinatie in de maakindustrie kan betekenen. Het Taiwanese onderzoeksinstituut ITRI demonstreert deze combinatie op CES 2018. De slimme robot speelt op de technologiebeurs een potje scrabble met bezoekers.

 

Taiwanezen combineren cobot, 3D vision en AI in één systeem

Het Industrial Technology Research Institute (ITRI) uit Taiwan toont op CES hoe robottechnologie er over een aantal jaren kan gaan uitzien. Overigens: ITRI is niet de enige. Ook het Nederlandse Fizyr doet mee aan de beurs. Fizyr, het vroegere Delft robotics, werkt eveneens aan kunstmatige intelligentie en 3D vision voor robots.

 

Smart industry

De Taiwanezen trekken dit keer alle registers open om te demonstreren dat smart industry – oftewel Industrie 4.0 – niet alleen een Europese c.q. Duitse aangelegenheid is. De cobot is dankzij het intelligente visionsysteem in staat om de verschillende scrabble blokjes te herkennen. De cobot herkent zelfs individuele letters en de kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat hele woorden worden gespeld. Ook woorden die de tegenspeler spelt. In een industriële omgeving zou een dergelijk systeem in staat zijn willekeurig producten te herkennen, bijvoorbeeld aan de afmetingen of de oppervlakte eigenschappen. Zelfs als de afmetingen identiek zijn, herkent de robot aan oppervlaktedetails om welk product het gaat.


 

Robot beweegt op basis van 3D vision

Productherkenning danzij machine learning en 3D vision is slechts één deel van de oplossing. Als de robot daadwerkelijk verschillende producten moet handlen, heb je ook intelligentie grijpertechnologie nodig. Ook die demonstreert ITRI. De grijper pakt een scrabble blokje op en verplaatst het zonder dat het andere producten in de omgeving raakt. De bewegingen van de robotarm worden berekend op basis van de informatie uit het 3D vision systeem. Net zoals de mens dat ook doet. Dankzij deep learning past de robot zich continu aan de veranderende omstandigheden aan. Zo controleert de robot de spelling tijdens het spelletje scrabble en kiest zelf woorden die de meeste punten opleveren. De kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de robot leert van elke spelronde die er gespeeld wordt.

 

Cobot krijgt rol in kwaliteitsverbetering

In de industriële omgeving zou zo’n robot een operator kunnen waarschuwen voordat een bepaalde gebeurtenis zich voltrekt. Daarmee krijgt de slimme robot een rol in de kwaliteitsverbetering door suggesties aan de operator te doen. De robot voert ook geheel autonoom kwaliteitsinspecties uit.

CES 2018 is de jaarlijkse technologiebeurs in Las Vegas. Dit jaar doen er meer dan 4000 bedrijven en start-ups aan mee.

 

Hier klikken