Kan het super nauwkeurige bewerkingscentrum Bumotec s191 hetzelfde als een 5-asisg vertikaal bewerkingscentrum? Volgens een van de deelnemers aan het evenement Nikolaus Tech Days van Starrag kun je er in ieder geval veel mee. 80% van de medische componenten die deze bezoeker nu op 5-assige machines bewerkt, kunnen in één opspanning op de precisie CNC draaimachine worden gemaakt.

 

Starrag toont voordelen compleet bewerken op Bumotec s191

Voor de tweede keer heeft Starrag het jaar afgesloten met een speciaal event voor toeleveranciers aan de medische industrie. Nikolaus Tech Days. Starrag heeft voor deze doelgroep sinds enige tijd een eigen technologiecentrum, TechCenter für Medizintechniek und Feinmechanik (TCI) in Immendingen. Dat ligt midden in Medical Valley, de regio rond Tuttlingen waar nogal wat productie van medische componenten plaatsvindt.

 

5-assig vanaf staf tot 65 mm

Een van de nieuwste machines die de Zwitserse groep demonstreerde was de Bumotec s 191 PRM. Ondanks de compacte buitenmaten ( de machine neemt amper 4 m2 vloeroppervlak in beslag) en de relatief geringe massa van 4,2 ton, is de machine extreem stijf. Mede hierdoor is de CNC draaimachine meer dan stabiel genoeg om 5-assige bewerkingen vanaf stafmateriaal te doen, ook met hoogwaardige materialen voor medische toepassingen. De maximale doorlaat bedraagt 65 mm. En dat is wat de deelnemer aan het event bedoelde met 80 procent van zijn producten die geschikt zijn voor de Bumotec machine. Medische componenten zijn doorgaans kleiner dan 65 mm uitgangsmateriaal. De machine is zo geconstrueerd dat een groot deel van deze componenten in één opspanning compleet afgewerkt van de machine komen.

 

Kortere werkvoorbereiding met simulatie

De 50 deelnemers aan konden eveneens live zien hoe met de juiste CAM software de productiviteit verder verbeterd kan worden. SolidCAM demonstreerde iMachining. CGTech liet aan de hand van Vericut zien hoe je het proces virtueel kunt voorbereiden. De Bumotec s191 is als 3D model beschikbaar om met de software de productiestart van nieuwe componenten zoveel mogelijk offline voor te bereiden. Daardoor verloopt de opstart van een nieuw product aanzienlijk sneller doordat er minder aan de machine gedaan hoeft te worden. Paul Horn maakte het verhaal rond met de presentatie van µ-Finish. Dit is een speciaal gereedschap voor het bewerken van kleine componenten uit onder andere rvs.

 

 

Hier klikken