Made-in-Europe.nu
ASML

Supply chain ASML moet productiecapaciteit vergroten

ASML werkt samen met de supply chain aan het vergroten van de productiecapaciteit voor de EUV-machines. In 2019 verwacht de chipmachinefabrikant namelijk de helft méér EUV machines te verkopen dan dit jaar. De capaciteit van de toeleverketen is de beperking.

 

ASML topman: halfgeleiderindustrie is on fire

Dat zegt Peter Wennink, CEO van ASML in een toelichting op de recordcijfers over 2017 die het Veldhovense bedrijf bekend maakte. De levering van de EUV-machines is afgelopen jaar op stoom gekomen en groeit momenteel hard door, terwijl ook de vraag naar de oudere lithografiesystemen op peil blijft. “De halfgeleiderindustrie is on fire”, zegt Wennink.” De toeleverketen moet dus investeren om mee te kunnen komen.

 

Productie EUV wordt fors opgevoerd

De verkopen van de EUV-systemen zijn afgelopen jaar fors toegenomen. Alleen al in het laatste kwartaal verkocht ASML er 10, waardoor het orderboek eind van het jaar 28 orders voor deze machines telde. Dit kalenderjaar wil ASML naast de 2 systemen die van vorig jaar zijn doorgeschoven nog 20 nieuwe machines uitleveren. De totale productie komt daarmee dus uit op 28 systemen. Goed nieuws voor de maakindustrie in Zuidoost Nederland, waarvan veel bedrijven direct of indirect aan ASML leveren. Vooral in de tweede helft van het jaar wil men in Veldhoven de uitleveringen aan klanten opvoeren. “We werken samen met de supply chain aan deze ramp up”, zegt Peter Wennink in een video-interview.

 

Peter Wennink: positieve vooruitzichten halfgeleiderindustrie op langere termijn.

 

Toeleverketen moet investeren in uitbreiding productie

De 20 geplande machines die dit jaar gebouwd gaan worden, is de maximale productiecapaciteit van ASML. Deze bovengrens wordt vooral ingegeven door de toeleverketen. Die zit hiermee aan zijn grens. “We werken er met de keten hard aan om deze capaciteit te vergroten”, zegt Peter Wennink. Ook in 2019 zullen de verkopen verder groeien. Hoewel het nog vroeg is, denkt de topman van ASML in 2019 naar meer dan 30 EUV systemen te gaan. Het positieve in het nieuws van de machinebouwer is dat de halfgeleiderindustrie ook blijft investeren in de oudere technologie. “We verwachten voor de non-EUV business dit jaar minstens hetzelfde goede resultaat te boeken als afgelopen jaar.”

 

Halfgeleidermarkt blijft sterk

Bang dat ASML met de leveringen overcapaciteit bij de klanten opbouwt, is Peter Wennink niet. “De markten zijn sterk.” Hij wijst daarbij onder andere op ontwikkelingen zoals Internet of Things en Kunstmatige Intelligentie. Deze gaan de vraag naar computer- geheugenchips alleen maar verder aanjagen. De EUV technologie zal de waarde van een bedrijf als ASML tot voorbij het volgend decennium beïnvloeden. ASML boekte in 2017 een omzet van € 9 miljard en een netto winst van 2,12 miljard euro. Een kwart van de omzet komt uit de EUV business. Het orderboek is momenteel gevuld met opdrachten ter waarde van € 6,68 miljard.

 

Op 9 februari organiseren Mikrocentrum en het Knowledge Sharing Centre bij ASML een roadshow over verspaningstechnologie voor componenten voor de ASML machines.

 

 

 

Pin It on Pinterest