Made-in-Europe.nu
DMG Mori NTX3000

Besturingsfabrikanten sluiten zich aan bij VDW Industrie 4.0 stekker

Alle grote fabrikanten van CNC besturingen hebben zich aangesloten bij het VDW initiatief om een universele Industrie 4.0 stekker te ontwikkelen. Dat hebben de Duitse machinebouwers op de Metav bekend gemaakt. Ondanks de positieve respons sinds de aankondiging op de EMO, blijft het een lastig traject om tot eenduidigheid te komen, zo gaf VDW voorziter Heinz-Jürgen Prokop toe.

 

Duitse machinebouwers kiezen voor OPC UA als platform

De Duitse machinebouwers willen een internationale standaard, zodat het uitlezen van machinedata en het communiceren met platformen en monitoringsoftware gemakkelijker gaat. En zodat ook oudere machines kunnen worden opgenomen. Daarom is vorig jaar op de EMO het startsein gegeven voor een nieuw project. “Het is een branchebreed initiatief om tot één taal voor Industrie 4.0 te komen. Zoiets als een USB aansluiting bij de PC”, vatte VDW-voorzitter Prokop het nog eens samen.

 

VDW voorzitter Prokop: positieve respons op het initiatief. 

 

Kans voor kleinere machinebouwers

De respons vanuit zowel de machinebouwers, softwareontwikkelaars als ook van de verbruikerskant is positief. Het lastige blijft volgens Heinz-Jürgen Prokop dat er tot nog toe nooit een standaard heeft bestaan en elke machinebouwer een signaal anders interpreteert. “Elke fabrikant moet zijn eigen definitie dus nog eens heroverwegen.” Dat neemt niet weg dat de machinebouwers volgens de VDW voorzitter overtuigd zijn van de noodzaak. “Men beseft het belang.” Met name de kleinere machinebouwers krijgen hiermee de kans mee te doen aan de ontwikkeling van Industrie 4.0 geschikte machines, iets waar ze op eigen kracht vaak de middelen niet voor hebben. “Dan zijn ze overvraagd. Daarnaast laten klanten een investering niet afhangen van één platform, ze willen dat machines in verschillende ecosystemen ingebed kunnen worden.”

 

De Metav toont ook 3D metaalprinttechnologie, zoals op de stand van DMG Mori. Op de foto geeft John Kooning van DMG Mori Benelux uitleg over de Lasertec 30 SLM die ook op de Technishow te zien zal zijn.

 

Eerste demo op AMB 2018

Binnenkort wil het kernteam een eerste parameterset presenteren. Bij dat kernteam hebben zich ook de ontwikkelaars van CNC besturingen aangesloten: Siemens, Fanuc, Heidenhain, Bosch Rexroth en Beckhoff doen mee. Als communicatietaal is gekozen voor OPC-UA, waarmee de VDW duidelijk afwijkt van de Amerikaanse MTConnect standaard. Er is wel overleg met de Amerikanen, maar volgens Prokop biedt OPC UA meer mogelijkheden zoals bi-directionele communicatie. VDW directeur Wilfried Schäfer benadrukte op de persconferentie dat men wel degelijk de MTConnect standaard wil ‘mappen’ met de nieuwe VDW standaard, zodat de standaard breed inzetbaar wordt. Op de AMB in september wil men een eerste demonstrator tonen.

De Metav 2018 vindt nog tot en met vrijdag 23 februari in Düsseldorf plaats. Er nemen 560 bedrijven aan deel.

FOTO: DMG Mori demonstreert op de Metav de nieuwe NTX 3000, die onlangs in Pfronten voor het eerst werd getoond.

 

Pin It on Pinterest