Made-in-Europe.nu

Solidworks Marketplaces: de Amazon voor engineers?

SolidWorks is twee online marktplaatsen voor het uitbesteden en inkopen van maakdelen gestart. Solidworks Marketplace Make en Parts worden geïntegreerd in de designsoftware. Engineers krijgen hierdoor met enkele muisklikken toegang tot een wereldwijd netwerk van aangesloten toeleveranciers. De eerste vijftig bedrijven zijn al aangesloten, waaronder een aantal Europese spelers.

 

SolidWorks zet met online inkoopplatform de toon

De invloed van de digitalisering op de bestaande toeleverstructuren in de maakindustrie veranderen in een hoog tempo. Het afgelopen half jaar zijn al meerdere platformen gelanceerd, zoals Orderfox.com op de EMO, Batchforce in Nederland en recent nog het platform van de Belgische startup YouniqMachining. SolidWorks creëert voor zichzelf een unieke positie door het inkoopproces naadloos te integreren in de CAD omgeving. De marketplace is zowel in de desktopversie als in het 3D Xperience platform beschikbaar.

 

Software selecteert de beste toeleveranciers

Gian Paolo Bassi, CEO van SolidWorks, windt geen doekjes om de ambitie die het concern met dit initiatief heeft. “We willen de Amazon voor engineers worden.” In eerste instantie starten twee marketplaces: de Solidworks Marketplace Make en Solidworks Marketplace Parts. Bij Marketplace Make legt de software de koppeling naar een potentiële toeleverancier. De software selecteert deze op basis van een groot aantal creteria die de gebruiker zelf kan instellen. Omdat toeleveranciers die mee willen doen vooraf zeer gedetailleerde informatie moeten opgeven, zijn zowel een indicatie voor de prijs en levertijd zichtbaar. Uiteindelijk wordt de aanvraag naar maximaal 3 toeleveranciers verstuurd. Bij Marketplace Parts gaat het erom dat vanuit de CAD omgeving direct gezocht kan worden in de digitale catalogi van mogelijke leveranciers. Deze onderdelen of zelfs componenten kunnen direct besteld worden en in SolidWorks ingelezen worden.

 

Bassi

Solidworks topman Gian Paolo Bassi tijdens Solidworks World in LA. 

 

SolidWorks neemt businesstransactie over

Hoewel de uiteindelijke offerte niet geautomatiseerd tot stand komt maar mensenwerk blijft tussen inkoper en toeleverancier, wordt de transactie wel via het platform afgehandeld. SolidWorks neemt de volledige businesskant over, aangepast aan de fiscale eisen van het land waarin de transactie plaatsvindt. Inkopers moeten vooraf betalen. Dat gebeurt in eerste instantie via creditcard, bij de definitieve lancering komende maanden worden de meer traditionele betalingsmethoden zoals overschrijvingen via de bank toegevoegd. Tegen die tijd is ook de koppeling naar ERP systemen klaar zodat de orderafhandeling administratief vergaand geautomatiseerd gaat plaatsvinden. De toeleverancier die zich aansluit bij Marketplace, betaalt een fee op basis van de omzet. Hier staat wel tegenover dat de rekening direct is betaald.

 

Virtuele wereld verandert fysieke wereld

Bernard Charlès zegt over deze nieuwe stap van het softwareconcern dat Dassault Systèmes, het moederconcern, een stap verder wil gaan dan het digitaliseren van het verleden. De nieuwe makers veranderen volgens hem de traditionele industrie. “Als Dassault Systèmes willen we dat versterken.” Digitalisering verandert de manier van zaken doen maar ook de manier van ontwerpen en maken. “De virtuele wereld verandert de manier waarop we dingen in de reële wereld maken.”

 

Typische maakdelen die voortaan ingekocht worden via internet platformen, als het aan Solidworks ligt. 

 

Drie pijlers onder digitalisering

Vorig jaar zei Kishore Boyalakuntla van Solidworks al dat hij de online platformen in het verlengde ziet van de pogingen om Model Based Definition (MBD) verder uit te rollen. Dit jaar komt ook SolidCAM op de markt, waarmee het programmeren van CNC machines en meetmachines vergaand geautomatiseerd gaat verloren. MBD, intelligente CAM software en online platformen vormen daarmee de basis voor de vergaande digitalisering van toeleverketens.

In het Jaarboek Verspanen 2018 kun je meer lezen over deze ontwikkelingen.

FOTO: de toeleveanciers die medio januari al aangesloten zijn bij Solidworks Marketplace Make

Pin It on Pinterest