Made-in-Europe.nu
Nylon 12CF

Stratasys 3D print met Nylon 12CF tooling composietverwerking

3D printerfabrikant Stratasys 3D print op de composietenbeurs JEC World 2018 tooling voor Porsche Motorsport. De technologie wordt ingezet voor de productie van gereedschappen die bestand zijn tegen hogere temperaturen. Dit gebeurt met een Fortus 450mc Production 3D printer gecombineerd met het Nylon 12CF filament. Dit is voor 35% gevuld met carbonfibers.

 

3D printerfabrikant toont oplossingen op JEC World 2018

Gereedschappen voor de composietenindustrie zijn kostbaar en kennen lange doorlooptijden. Stratasys zegt deze doorlooptijd terug te brengen van maanden en weken naar dagen en uren. Dat laat de printerfabrikant zien aan de hand van concrete voorbeelden uit de racewereld. Op de stand staan producten van onder andere McLaren Racing, Edalis, Swift Engineering en Champion Motorsport Porsche. Alle voorbeelden laten kostenbesparinten tot 90% zien.

 

Visual First vervangt machineonderdelen door Nylon 12CF

Stratasys zet de Fortus 450mc Production in samen met het Nylon 12CF filament. Dit is het eerste FDM composiet 3D printmateriaal voor industriële toepassingen. De met koolstofvezel gevulde thermoplast is sterk genoeg om metaal te vervangen, ook in functionele onderdelen. Nylon 12CF stelt de engineers in staat om van traditionele metalen over te stappen naar lichtere en toch sterke kunststof toepassingen. Een voorbeeld uit Nederland is te vinden bij Visual First, het 3D servicebureau dat machineonderdelen voor The Chocolate Factory vervangen heeft door de comsposieten van Stratasys. Daarmee brengt het de vervangingstijd voor kapotte machineonderdelen terug van een maand naar een week. Bovendien is de kostprijs 60% lager.

 

De machineonderdelen waarin kunststof het metaal vervangt.

 

Matrijzen 3D printen

De 3D printerfabrikant ziet daarnaast toepassingsmogelijkheden in tooling voor de composiet verwerkende industrie. 3D geprinte gereedschappen zijn lichter, dus gemakkelijker te hanteren; kosten minder dan traditionele gereedschappen en zijn net zo goed bestand tegen hoge temperaturen. De materialen zijn onder meer geschikt voor het 3D printen van mallen voor de productie van composieten onderdelen.

JEC World 2018 vindt van 6 – 8 maart plaats in Villepinte Exhibition Centre Paris. Wie niet maar Parijs wil, kan komende week op RapidPro terecht bij Seido Systems. Of twee weken later op de TechniShow.

 

Pin It on Pinterest