Made-in-Europe.nu
Hurco

Hurco besturing leest solids in voor semi-automatisch programmeren

De nieuwe Hurco Max5 besturing leest direct solid models in en haalt daar alle geometrische data uit voor het NC programma. De operator programmeert door de vlakken aan te klikken, het gereedschap te kiezen en eventueel een van de bewerkingsstrategieën. De machinebouwer demonstreerde deze optie in de Hurco besturing op de TechniShow.

 

Geen concurrentie met CAM, wel alternatief voor aan de machine programmeren

Hurco heeft altijd geroepen dat de machinebesturing de gemakkelijkste en de snelste is als het om programmeren gaat. Het kan blijkbaar nog gemakkelijker. En sneller. Hurco implementeert met de nieuwe optie feitelijk CAM functionaliteiten in de CNC besturing van de machines.

 

Prismatische delen

De machinebouwer biedt hiermee een tussenstap tussen programmeren aan de machine en volledig extern met een CAM station. En zo moet je de optie zien. “We gaan niet concurreren met CAM pakketten maar richten ons op de bedrijven die enkel prismatische stukken frezen en die gewend zijn aan de machine te programmeren”, aldus de applicatie engineer van Hurco op de TechniShow. De software is geschikt voor zowel 3-assige als 3+2 assige bewerkingen op Hurco machines.

 

De beide schermen op de Hurco machines komen bij de nieuwe programmeerwijze van pas.

 

Tijdwinst bij programmeren

Operators winnen tijd met de nieuwe programmeermogelijkheid, omdat ze direct vanuit de solid van de klant de machine programmeren. De besturing leest een STEP 3D file in en herkent de maten. De operator kiest de bewerking, bijvoorbeeld een kamer uitfrezen, de gereedschappen en de freesstrategie. Als de STEP file ongelijke toleranties bevat, herkent de software deze en houdt hier rekening mee bij het programmeren. Of alles wordt automatisch bemaat volgens een algemene tolerantie. De besturing kan data van voorinstelapparaten van onder andere Zoller en Easyset direct inlezen, zodat gereedschapsgegevens niet apart ingegeven hoeven te worden. Ook de freesstrategieën, zoals AdaptiPath (trochoidaal frezen) zijn via deze optie beschikbaar met een enkele muisklik.

 

Backwards compatible

De optie is beschikbaar van de V10 release van de Hurco besturing. “Maar”, zo benadrukte de applicatie engineer van Hurco, “zoals altijd is onze software compatible met oudere machines.” Volgens hem zullen zeker machines vanaf 2013 met de programma’s kunnen werken. Je kunt dan op de nieuwe besturing, die ook als PC versie beschikbaar is, het programma kunnen maken en daarna inlezen op de oudere Hurco machine.

Hurco zet hiermee voor veel verspanende bedrijven een belangrijke stap, nu onlangs ASML aankondigde vanaf 2019 te stoppen met 2D tekeningen voor nieuwe componenten.

Pin It on Pinterest