Made-in-Europe.nu
Big Kaiser EWA

Big Kaiser EWA kotterkop direct vanuit Makino-besturing aangestuurd

Big Kaiser heeft tijdens een luchtvaartevent bij Makino het prototype van een nieuw kottergereedschap gedemonstreerd, Big Kaiser EWA. Het nieuwe gereedschap kan ingezet worden in een volledig geautomatiseerde closed loop cyclus, waarbij de aansturing van het kottergereedschap via de machinebesturing loopt. De machine hoeft niet gestopt te worden om de nauwkeurigheid van het gat te controleren.

 

Closed loop cyclus maakt stoppen bewerking en nameten overbodig

Onlangs heeft Makino tijdens het International Aerospace Forum in Kirchheim u. Teck de nieuwste ontwikkelingen aan de machinekant gedemonstreerd. Een van de thema’s tijdens het tweedaags evenement was de digitalisering van de productie in de luchtvaartindustrie. Het nieuwe gereedschap van Big Kaiser past daar precies in.

 

Toekomst precisie kotteren

Het EWA systeem weerspiegelt volgens de gereedschappenfabrikant de toekomst van het precisie kotteren. Het gereedschap is namelijk volledig digitaal en functioneert geautomatiseerd in de nieuwe machinegeneraties. Het is niet langer nodig om de machine te stoppen en de nauwkeurigheid van het gat te meten en daarna het kottergereedschap bij te stellen. Dat gebeurt automatisch. Volgens de Zwitserse gereedschappenfabrikant levert dat niet alleen tijdwinst op, maar verkleint dit eveneens het risico op menselijke fouten. Jose Fenollosa, hoofd elektronica ontwikkeling bij Big Kaiser: “In industrieën zoals de luchtvaartindustrie kan het verschrotten van een enkel werkstuk gemakkelijk $ 50.000 dollar en meer kosten. Het EWA gereedschap verkleint dit risico tot een minimum. Kotteren gaat sneller, nauwkeuriger en de menselijke factor is minder van belang.” Big Kaiser plaatst het nieuwe gereedschap dan ook in de trend naar Industrie 4.0 oplossingen voor de verspaning.

 

Jose Fenollosa: invloed menselijke factor verkleinen om foutkansen te minimaliseren.

 

Drie toepassingsmogelijkheden

EWA kan op drie manieren worden ingezet. De eerste is als stand alone gereedschap. In dit geval wordt het gereedschap ingesteld via een tablet en een draadloze verbinding. Voor oudere CNC machines is er een interface beschikbaar die de signalen van de besturing doorgeeft aan het gereedschap. Commando’s worden dan vanuit de CNC besturing naar het gereedschap gestuurd, dat zich automatisch aanpast. In de jongste generatie machines draait de EWA besturingssoftware direct op de CNC machine zelf. Dan is een volledig closed loop cyclus direct beschikbaar, zonder dat er extra apparatuur voor nodig is. Big Kaiser werkt samen met Makino aan de verdere integratie van deze nieuwe generatie gereedschappen in de nieuwe Industrie 4.0 realiteit in de verspaning.

Hoewel het nog om een prototype gaat, komt Big Kaiser graag al in contact met potentiële gebruikers. In Nederland wordt Big Kaiser vertegenwoordigd door Heku Tools

 

Pin It on Pinterest