Made-in-Europe.nu

Hoe verbruik je minder koelsmeeremulsie in de circulaire economie?

In de circulaire economie zal de verspaning de afvalstromen sterk moeten reduceren. Dat is niet gemakkelijk. Sirris en Agoria organiseren 8 mei een tweede workshop over dit thema. De aandacht gaat dan speciaal uit naar levensduur verlenging en hergebruik van koelsmeeremulsie en hergebruik van afval van sijpprocessen.

 

Tweede workshop Sirris en Agoria over reduceren spaanafval

Leestip: de invloed van koelsmeeremulsies op de verspaning voor de high tech industrie 

Koelsmeeremulsies zijn volop in beweging, mede door de veranderende wet- en regelgeving. Dit thema is het verstrekpunt van de workshop die Agoria en Sirris in Berchem bij Antwerpen organiseren. De veranderingen in REACH en Vlarem worden geschetst, inclusief de impact die dit zal hebben op hergebruik van koelsmeeremulsie en valorisatie van afval uit slijpprocessen.

 

Concrete casus bij ZF Wind Power

Daarna wordt ingegaan op levensduurverlenging van koelemulsies en oliën op basis van synthetische smeermiddelen. Wat zijn de optimale condities voor het gebruik? Hoe kan dit gemonitord worden? Aan de hand van een concrete case brengt men de elementen van de businesscase in kaart. Sprekers over dit onderwerp komen van Mayfran en van het Mikrocentrum, dat met het projectteam Verspanen 4.0 al langer actief is op het gebied van onderzoek naar koelsmeermiddelen. Uit het bedrijfsleven spreken in dit blok experts van CRM Group en ZF Wind Power. Zij gaan in op de technieken om slijpstof te valoriseren en de resultaten die dit heeft opgeleverd bij ZF Wind Power. De workshop wordt afgesloten met een discussie.

De workshop vindt plaats in het kader van het Vlaamse project Eco-compliance als competitief wapen. Tijdstip 8 mei van 14.00 – 17.00 uur in BluePoint Antwerpen in Berchem. Meer informatie vind je hier.

FOTO: koelsmeermiddelen zijn een belangrijk aandachtspunt op weg naar de circulaire economie (foto: Petrofer / 2S)

 

Pin It on Pinterest