Made-in-Europe.nu
Iot Button

IoT Service Button: IoT knop voor machinebouwers

Iot onder de drukknop op de machine: zo kun je de IoT Service Button omschrijven die Deutsche Telekom op de Hannover Messe demonstreert. De IoT Service Button is een plug and play oplossing voor de machinebouwers, die onafhankelijk van stroom- en IT-netwerken functioneert. Het systeem is bedoeld om de service voor de machinegebruikers te verhogen, bijvoorbeeld doordat ze met een druk op de knop onderdelen kunnen bestellen.

 

Innovatielab Deutsche Telekom toont IoT Service Button op Hannover Messe

“Het internet der dingen biedt ondernemers veel mogelijkheden om hun machines, installaties en processen te digitaliseren. Met deze IoT Service Button bieden we een praktische oplossing, om bepaalde processen via een druk op de knop in gang te zetten zonder dat er nog handmatige acties nodig zijn”, zegt Ingo Hofacker, bij Deutsche Telekom verantwoordelijk voor de IoT business.

 

Klaar voor het 5G netwerk

Het systeem maakt gebruik ban NarrowBand-IoT, het nieuwe G5 netwerk dat Deutsche Telekom de komende jaren gaat uitrollen. Zolang op een locatie geen 5G beschikbaar is, schakelt het automatisch over op het bestaande mobiele netwerk. NarrowBand-IoT is bijzonder zuinig met energie als er kleine datapakketjes verstuurd worden. Daarom kan de button volstaan met een kleine batterij, zodat het onafhankelijk van het lokale elektriciteitsnet werkt. De IoT Service Button wordt geprogrammeerd om een bepaald proces in gang te zetten.

 

Reserve onderdelen automatisch bestellen

Een van de eerste gebruikers is het Duitse Krones AG. Deze machinebouwer maakt afvul- en verpakkingsmachines voor de drank- en levensmiddelenindustrie. Klanten van Krones kunnen via de knop vervangende onderdelen bestellen. Heeft een productielijn of machine meerdere slijtdelen die regelmatig vervangen moeten worden, dan plaatst de machinebouwer eenvoudig meerdere IoT Service Buttons. Elke knop wordt namelijk voor één onderdeel geprogrammeerd. Indrukken ervan betekent dat het bestelproces geactiveerd wordt. Krones verwerkt op deze manier tot 100 bestellingen geautomatiseerd, wat tot tijdbesparing leidt. De IoT Service Button is een eerste product van het november vorig jaar gestarte Telekom Open IoT Labs. Hierin ontwikkelt Deutsche Telekom samen met het Fraunhofer Instituut voor Materialfluss und Logistik digitale oplossingen en maakt ze marktrijp.

 

Trumpf heeft soortgelijk systeem

Overigens heeft Trumpf voor de Duitse klanten iets soortgelijks geïntroduceerd. Ook die kunnen hun machines uitrusten met wat Trumpf de Easy Order button noemt. Trumpf zet de technologie in voor het bestellen van consumables voor de machines. De bestelling wordt dan afgehandeld via MyTrumpf E-shop, maar daar merkt de gebruiker verder niks van.

 

Pin It on Pinterest