Made-in-Europe.nu
Axoom

Axoom realiseert voor 40 bedrijven koppeling met IoT platform

Axoom heeft afgelopen jaar 40 bedrijven gekoppeld aan het IoT platform. Dat heeft de nieuwe Axoom topman Tom Tischner gezegd op de Hannover Messe. “We hebben aangetoond dat we succesvolle applicaties kunnen implementeren.”

 

Daimler voorkomt onverwachte stilstand door productiedatalasers te analyseren

Tom Tischner is sinds midden maart de nieuwe directeur van Axoom, de IoT onderneming van Trumpf. Voor die tijd leidde hij het Axoom Solutionsteam in de Smart Factory die Trumpf in Chicago heeft gebouwd. Deze verkoop- en implementatieorganisatie is nu volledig geïntegreerd in Axoom. De topprioriteit is de bredere uitrol van het platform.

 

Door data uit de lasersystemen te lezen en in de cloud te analyseren, weten de Trumpf experts bij Daimler onverwachte productiestilstand te voorkomen. 

 

Axoom koppelt in 20 minuten machine aan IoT platform

Axoom is volgens Tischner het enige platform waar je heel snel machines en sensoren aan kunt koppelen. “In 20 minuten hebben we een machine aangesloten. Daardoor kunnen we gemakkelijk opschalen.” Een van de toepassingen is de koppeling van de TruDisk schijflasers in de productie van de E-klasse bij Daimler. Van alle lasers, optische systemen en een aantal sensoren in de Mercedes Benz fabriek worden data uitgelezen. Een deel hiervan stuurt Daimler naar de Axoom cloud voor verdere trendanalyse. De data divisie van Trumpf, verantwoordelijk hiervoor, kan op basis hiervan voorspellen wanneer de lasersystemen onderhoud nodig hebben. Hiervoor zetten ze zowel algoritmen als de kennis van Trumpf experts in. “Zo kunnen we onverwachte stilstand voorkomen”, zegt Tischner.

 

Tom Tischner is sinds maart de nieuwe topman van Axoom. Ondertussen werken er zo’n 100 mensen bij het IoT platform.

Open platformen noodzakelijk

Het IoT platform is een open platform. Tom Tischner benadrukte op de Hannover Messe meerdere keren het belang hiervan. In de praktijk van alledag zul je namelijk weinig fabrieken tegenkomen waar slechts machines van één fabrikant staan. “Transparantie op de productievloer ontstaat alleen met een open platform. Wij laten ook de concurrent van Trumpf toe.” Openheid betekent dat andere aanbieders gebruik kunnen maken van het platform. Konica-Minolta gebruikt Axoom bijvoorbeeld voor de uitrol van een nieuw verdienmodel, zonder dat het in een platform moet investeren.

 

Blockchain en bitcoins

Op de Hannover Messe demonstreerde Axoom eveneens een toepassing samen met Iuno waarbij gebruik wordt gemaakt van blockchain technologie. Met de demo opstelling lieten beide partijen zien hoe bedrijven in de toekomst via marktplaatsen veilig hun technologie know how kunnen aanbieden als nieuw verdienmodel. Dankzij de blockchain technologie verkoop je licenties aan de gebruiker van je technologie. Deze krijgt slechts eenmalig toegang tot de technologie door de licenties en geen inzicht in bijvoorbeeld parametersettings voor een machine. Axoom demonstreerde dit via de cocktailmixer Carlo, die op basis van een afgeschermd recept in de Axoom cloud pas een cocktail mixte als je een licentie had gekocht. Uiteraard betaald met een Bitcoin.

 

Pin It on Pinterest