Made-in-Europe.nu
DMG Mori Matris

DMG Mori Matris: complete robotcel aangestuurd vanuit MAPPS

DMG Mori heeft deze week op de Iga Innovation Days in Japan twee interessante innovaties getoond. Allereerst het Matris robotsysteem. Deze cel wordt volledig geprogrammeerd via de MAPPS besturing van de CNC machine, inclusief alle secundaire systemen in de cel. De tweede noviteit is een Zero Sludge Coolant Tank, die automatisch het koelsmeerbad zuivert van metaalverontreinigingen.

 

Machinebouwer toont in Japan ook Zero Sludge Coolant Tank

DMG Mori slaat met Matris een nieuwe weg in qua automatisering. Robotprogrammering en machineprogrammering verlopen via één programma, in dit geval MAPPS van de Japanse machinebouwer. Matris staat voor Module Automation Transfer Robot Intelligence System en bestaat uit een combinatie van hardware en software.

 

Matris robotcel met CMM en reinigingsinstallaite

Door de hardware, de robotcel met eventueel geïntegreerd een meetstation, reinigingsmachine et cetera, te modulariseren, verkort de machinebouwer de installatietijd met tot wel 80%. Ook kan de cel naderhand relatief eenvoudig opnieuw ingedeeld worden. Alle componenten van de cel zijn modulair. En ze worden via MAPPSconnected allemaal aangestuurd vanuit de CNC-besturing. Ook de robots en eventuele andere systemen die in de cel worden opgenomen. DMG Mori zegt dat voor het instellen en de bediening van de robotcel geen enkele robotervaring meer nodig is. Dat gebeurt via een intuïtieve bediening op het scherm van de CNC machine. Tegelijkertijd draait op de achtergrond een database waarin tijdens de productie alle relevante data worden verzameld, zodat men deze kan gebruiken voor verdere productie optimalisatie.

 

Meetgegevens terug naar de CNC besturing

Qua hardware bestaat de cel uit opslagruimte voor 10 of 14 pallets en 8 trays met producten, die vrij ingedeeld kunnen worden. Als de meting uitwijst dat een product buiten de toleranties valt, wordt het automatisch afgewezen en apart gezet. Op hetzelfde moment worden de meetgegevens gebruikt om automatisch het programma bij te sturen, bijvoorbeeld als de offset aangepast moet worden. De Matriscel kan gekoppeld worden aan een breed scala aan machines van DMG Mori, zowel draai- als freesmachines alsook 5-assige bewerkingscentra. De fabrikant verwacht dit jaar nog zo’n 100 van deze systemen te kunnen verkopen. In 2019 lanceert het een eigen trainingsmodule voor het systeem.

 


Metaalslib uit koelvloeistof halen

De tweede innovatie is in het koelsmeerbad te vinden. De metaaldeeltjes die vrijkomen bij het verspanen zorgen vaak al snel voor verontreiniging van de koelsmeervloeistof. Het metaalslib hoopt zich op in het bad en is moeilijk te verwijderen. DMG Mori bouwt bij de Zero Sludge Coolant Tank nozzles in de tankwand die voor een betere circulatie zorgen. Via nauwkeurige cyclonen filters worden de metaaldeeltjes gescheiden van het koelsmeermiddel. Testen met het bewerken van gietstukken in de DMG Mori fabriek in het Japanse Iga toont aan dat 99% van het slib verwijderd wordt. Hierdoor neemt de standtijd van de vloeistof toe, evenals de levensduur van pompen. Deze optie is voorlopig beschikbaar op enkele NVX- en NHX-modellen en wordt later uitgebreid naar andere machines.

 

Pin It on Pinterest