Stama geeft bezoekers van de huisshow een exclusieve preview van het nieuwe freesdraaicentrum MT733. Dit onderscheidt zich doordat Stama het Galaxie Drive System van Wittenstein toepast én de bijzondere opbouw van de freesspindel. Het product wordt in de X-richting bewogen; de Y- en Z-beweging komt uit de freeskop op de portaal. De introductie van de Stama MT733 vindt op de AMB in september plaats.

Preview nieuw freesdraaicentrum voor zware verspaning op open huis

Freesdraaicentra zijn vandaag de dag geen bijzonderheid meer. Vaak is de freescapaciteit echter beperkt, mede doordat de freesspindel op een kolom is bevestigd. Bij de Stama MT733 kiest de machinebouwer voor een heel nieuwe constructie.

 

Freeskop zit op vast portaal

In de basis is het een draaimachine, geschikt voor stafmateriaal met een diameter van maximaal 102 mm. Op deze constructie staan één of twee vaste portalen, afhankelijk van de uitvoering met één op twee freeskoppen. Op deze portalen, van polymeerbeton, zitten de geleidingen waarover de freeskop in de Y-richting loopt. De Z-as is in de freesspil geïntegreerd. Deze constructie zorgt voor een veel hogere stijfheid en stabiliteit dan een machine met een beweegbare kolom. Om het product van meerdere kanten te kunnen bewerken, staat de hoofdspil op een zwenkas. De X-as zit dus in het product. De machine wordt gebouwd met een tegenspil die de producten kan overnemen om de zesde kant te bewerken.

 


Bekijk de video van het aandrijfconcept dat Stama als eerste machinebouwer toepast.

 

Eerste toepassing Galaxie systeem Wittenstein

Stama heeft niet alleen bij de machineconstructie voor een afwijkend concept gekozen, dat geldt eveneens voor de aandrijving van het zwenken van de hoofd- en tegenspil. Als eerste machinebouwer past men het Galaxie Drive System van Wittenstein toe. In plaats van een worm-worm overbrenging, maakt deze tandwielkast gebruik van een polygoonvormige as, waarop stalen pennen zitten die afhankelijk van de positie in de inwendige vertanding schuiven of er juist van weg bewegen. Door deze beweging schuiven de pennen telkens tegen de flanken van de inwendige vertanding van de aandrijfas aan. Gemiddeld wordt altijd 80% van het contactvlak van de vertanding ondersteund, terwijl het contactoppervlak bij een normale vertanding heel klein is. Het resultaat is een absoluut spelingvrije aandrijving, die veel hogere krachten en koppel aankan. Koppel- en stijfheid karakteristiek van het Galaxie Drive System liggen een factor 3 tot 5 hoger dan bij traditionele aandrijvingen met een holle as.

 

Net als de huidige MT 826 van Stama, wordt ook de nieuwe freesdraaimachine leverbaar met dubbele freesspindels.

 

Dubbele freeskop voor productiviteit

Aandrijving en constructie zorgen ervoor dat de MT733 een freesdraaicentrum is, geschikt voor de zware verspaning waar eveneens nauwkeurigheid wordt gevraagd. De eerste bètamachines worden momenteel door klanten getest. Stama bouwt de Stama MT733 in uitvoeringen met één of twee freeskoppen (elke freeskop heeft zijn eigen portaal), die onafhankelijk van elkaar kunnen frezen. Een derde variant is een machine met een grotere afstand tussen de portalen zodat deze beladen kan worden met een gantry loader. Danny van Rij van Oude Reimer: “Je ziet steeds meer productie opschuiven richting moeilijke materialen, waarvoor zware verspaning nodig is. Ook 3D geprinte producten zijn moeilijk verspaanbaar. Daarom zien we voor deze machine best toepassingen in Nederland.”

Het Open Huis van Stama vindt plaats van 12 – 14 juni in Schlierbach. Van 13 tot 15 juni heeft ook het moederbedrijf Chiron, ruim een uur verderop, open huis. Beide merken worden vertegenwoordigd door Oude Reimer  

FOTO Dankzij de logaritmische spiraal kan Wittenstein de tandwielkast compacter en stijver bouwen, wat tot uitdrukking komt in de verspaningsprestaties van de Stama MT733. (foto: Wittenstein)