Made-in-Europe.nu

75.000 banen in productie verbrandingsmotor verdwijnen in Duitsland

De omschakeling van verbrandingsmotoren naar elektrische aandrijvingen in de auto-industrie gaat in Duitsland 75.000 arbeidsplaatsen kosten in de productie van de traditionele aandrijflijn. Daarbij zijn 25.000 nieuwe banen die door e-mobility ontstaan al meegerekend. Vooral toeleveranciers worden hierdoor getroffen. Bedrijven moeten inzetten op omscholing van medewerkers. Dat zeggen onderzoekers van het Fraunhofer IAO, die onderzoek hebben gedaan naar de effecten van de transformatie naar elektrisch rijden.

 

Fraunhofer IAO onderzoekt gevolgen e-mobility op de maakindustrie

Het rekensommetje is simpel: een gemiddelde verbrandingsmotor wordt opgebouwd uit zo’n 1400 onderdelen. De aandrijflijn van een elektrische auto bestaat uit slechts 210 componenten. Bedrijven die een belangrijk deel van hun omzet uit de productie van onderdelen voor de verbrandingsmotor halen, zullen dus een deel van hun werk kwijt raken. Op een totaal van 44 miljoen banen die Duitsland telt, is dat aantal te verwaarlozen, zegt professor Oliver Riedel, instituutsdirecteur bij het Fraunhofer IAO. “Maar afhankelijk van de regio en de onderneming kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Bijvoorbeeld als kleinere toeleveranciers de omzetdaling niet kunnen compenseren. Of als er in regio’s met een zwakke conjunctuur nauwelijks alternatieve werkgelegenheid is.”

 

Toekomstscenario voor 2030

Het onderzoek dat het Fraunhofer IAO presenteert, is uitgevoerd op initiatief van IG Metall, BMW, Volkswagen, Daimler, Robert Bosch, ZF Friedrichshafen, Schaeffler, Mahle International zowel als het Verband der Automobilindustrie. Tot 2030 kan één op de twee arbeidsplaatsen in de productie van de aandrijflijn voor de huidige auto’s geraakt worden door de transformatie naar e-mobility, waarschuwen de onderzoekers in het rapport Wirkungen der Fahrzeugelektrifizierung auf die Beschäftigung am Standort Deutschland (ELAB). Zij concluderen dat er hoewel er 25.000 nieuwe banen bijkomen, per saldo 75.000 banen verdwijnen. Dit cijfers is gebaseerd op het scenario dat in 2030 een kwart van alle auto’s volledig elektrisch aangedreven wordt, 15 procent plugin hybride is en de rest benzine- of diesel. In totaliteit werken er momenteel 210.000 mensen in de productie van aandrijflijnen, een kwart van de totale werkgelegenheid in de Duitse auto-industrie.

 

Werkgelegenheid bij toeleveranciers verdwijnt

Het zullen vooral de toeleveranciers zijn die geraakt worden door deze effecten. Hier zal de werkgelegenheid verdwijnen. Dat hoeft geen ramp te zijn, maar het vergt wel van zowel de politiek als de bedrijven tijdig maatregelen. IG Metall vindt dat de politiek nu een industrie- en werkgelegenheidsbeleid moet ontwikkelen, gericht op het ondersteunen van sectoren die door de transformatie geraakt worden. En de bedrijven moeten fors investeren in omscholing van hun medewerkers. “De bedrijven moeten met forse kwalificatieoffensieven ervoor zorgen dat de medewerkers niet de dupe worden van deze transformatie”, zegt Jörg Hofmann, eerste voorzitter van IG Metall.

 

Duitse elektrische auto’s

Een interessant aspect van het onderzoek is dat men ervan uitgaat dat de componenten voor hybride- en elektrische auto’s net als nu vergaand in Duitsland worden geproduceerd. Is dat een terechte aanname?

Lees ook het interview met Gerard Bogaarts, directeur Iscar Nederland in het Jaarboek Verspanen. Hij gaat in dit artikel onder andere in op hoe de Nederlandse verspaning geraakt kan worden door het wegvallen van veel werk in de Duitse verspanende industrie. Ondanks dat weinig Nederlandse bedrijven toeleveren voor de verbrandingsmotor.

 

Pin It on Pinterest