Made-in-Europe.nu
Munckhof Machinefabriek

Ambitieuze Limburgse machinebouwer: hightech voor precision farming

Na 134 jaar komt Munckhof Machinefabriek in handen van twee nieuwe eigenaren. Henri Michiels en Han Smits nemen de Limburgse machinebouwer over. Zij hebben groeiambities voor de producent van machines voor de fruitteelt. Hun doel is doorgroeien met hightech oplossingen voor precision farming. Hightech systemen en smart industry in de fruitteelt.

Munckhof Machinefabriek in Horst wisselt na 134 jaar van eigenaar

Liefst 134 jaar lang is de Limburgse machinebouwer in handen geweest van één familie. De nazaten van Smitten Ties hebben het bedrijf doorontwikkeld tot Europees marktleider op het gebied van oogsttechieken, spuitinstallaties en kistenvullers voor vooral de teelt van appels, peren, kersen, bessen en olijven. Het bedrijf heeft nu 40 medewerkers en een omzet van 6 miljoen euro. De laatste Munckhof eigenaren, Thijs en Peter van den Munckhof, gaan stilaan met pensioen en dragen hun onderneming over aan twee nieuwe eigenaren.

 

High tech oplossingen

Deze nieuwe eigenaren brengen ervaring in de machinebouw en internationale zakenwereld mee. Henri Michiels was tot voor kort technisch commercieel directeur bij Dinnissen Process Technology in Sevenum. Han Smits is voormalig manager international business development bij het Zwitserse Glencore Grain. Beiden willen met Munckhof Fruit Innovators een stap verder gaan qua technologie voor de fruittelers.

Smart industry als basis voor precision farming

Ook in de fruitteelt is smart industry de toekomst. Daarmee kan de sector zich ontwikkelen richting precision farming. Nog meer slimme sensoren, GPS technieken, internetkoppelingen en de automatische registratie en het gebruik van big data gaan nog vaker een belangrijke rol spelen. Telers kunnen daarmee de exacte groei, opbrengst en het ontstaan van ziektes van elke boom afzonderlijk meten om vervolgens snel en alleen daar waar het nodig is, in te grijpen. Nieuwe technieken gaan ook een rol spelen om meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen zeer gericht op het blad en de bloesem te spuiten. Verspilling van middelen en belasting van het milieu worden daarmee nog meer voorkomen. Dat is de richting die de nieuwe eigenaren opgaan met de machinebouwer.

De nieuwe eigenaren willen eveneens de werkgelegenheid in het bedrijf uitbreiden, met name richting hoger opgeleide medewerkers. Thijs en Peter van den Munckhof blijven betrokken bij de onderneming.

 

Pin It on Pinterest