Made-in-Europe.nu
Demcon Fleximould

Demcon ontwikkelt Fleximould voor dieptrekken kunststof folie

Om op een 3D printbeurs uit te pakken met een andere technologie, vraagt lef. Dat heeft het Nederlandse Demcon blijkbaar. De Duitse dochteronderneming Systec Industrial Systems demonstreerde op Rapid.Tech het nieuwe Fleximould systeem. Hiermee kan men vanuit een CAD model met kunststof folie dieptrekvormen produceren.

 

Duizenden verstelbare pinnen vormen een matrijs

Demcon heeft vorige jaar Systec Industrial Systems in Münster overgenomen. Dit ingenieursbureau heeft zelf een FDM printer ontwikkeld, die in de aandrijfassen gebruik maakt van de Drive Sets van de Demcon dochter. Deze zijn zelf ontwikkelde aandrijfsystemen op basis van lineaire motoren. Dat moet de robuustheid van de grote 3D printer ten goede komen. Uiteraard demonstreerde Systec deze machine op de 3D printbeurs.

 

Demonstrator van Fleximould

De aandachtstrekker was echter een kleine, blauwe unit met daarin een flink aantal pinnen die individueel verstelbaar zijn. Dat is de Fleximould, aldus Marcus Schwegmann, sales engineer voor AM bij de Demcon dochter. De unit werd ontwikkeld door Demcon Nymus3D. Eigenlijk kun je dit systeem nog het beste omschrijven als een digitale dieptrekmatrijs. “Elke pin kan digitaal afzonderlijk worden ingesteld, op basis van een CAD model”, legt hij uit. Vergelijkbaar met het slicen van een CAD file voor de 3D printer, leidt de software nu de instellingen voor alle pinnen af uit het CAD model. Hier bovenop komt dan een unit waarin de kunststof folie verwarmd wordt en die de vorm vacuüm trekt. Op die manier wordt een thermoplastische folie in de juiste vorm geperst.

 

Voor prototypes en kleine series in thermoplasten werkt de Fleximould van Demcon als een verstelbare matrijs.

 

Bètatest bij Duits productiebedrijf

De unit die Systec in Erfurt demonstreerde, is een demonstrator om te laten zien dat de technologie werkt. Het productiesysteem zelf bestaat uit zo’n 2000 verstelbare pinnen. Marcus Schwegmann geeft toe dat het instellen hiervan, wat geautomatiseerd gebeurt, wel enige tijd kost. “Maar je kunt daarna direct een kunststof vorm maken, voor prototyping of als eindproduct als je slechts enkele producten nodig hebt.” Het idee dat aan de basis van de Fleximould ligt, is dat 3D printen niet voor elke toepassing de beste oplossing is. De Systec Fleximould is ontwikkeld in samenwerking met de Fachhochschule Niederrhein. Een Duits bedrijf voert momenteel bètatesten uit.

 

Pin It on Pinterest