De Europese fabrikanten van CNC machines gaan een topjaar tegemoet. De grootste fabrikanten van CNC-machines verwachten een omzetgroei van 7 tot 9 procent. Er is nog geen enkel teken dat de orderinstroom afzwakt. Dat heeft CECIMO bekend gemaakt na afloop van de algemene vergadering met de ledenorgansiaties.

CECIMO verwacht aanhoudende groei, ondanks geopolitieke risico’s

Het positieve economische sentiment wereldwijd slaat over op de consumentenmarkten en uiteindelijk op de machine-industrie. Dat concludeert CECIMO. De vraag naar kapitaalgoederen bevindt zich op record niveaus. En in de eerste maanden van dit jaar zijn er alleen signalen opgevangen dat de wereldwijde maakindustrie momentum wint. “De industriële sterkte breidt zich uiteindelijk uit buiten Duitsland. Onze verwachtingen is dat de wereldwijde industriële output in 2018 met 3,9 procent toeneemt en met 3,7% in 2019”, schrijft de koepelorganisatie van werktuigmachinebouwers in een persbericht.

 

Positieve vooruitzichten

De productie zag vorig jaar een toename van 8 procent, meer dan verwacht. China, de VS en Polen en Mexico waren de belangrijkste markten buiten de CECIMO landen zelf. En ook dit jaar zullen de exportorders verder groeien. Toch waarschuwt Marcus Burton, voorzitter van het economisch comité van CECIMO voor de invloed van geopolitieke spanningen. De VS vormen een grote bron van onzekerheid wat buitenlandse politiek en handel betreft. Dat kan de machinebouw raken. Ook de Brexit komend jaar levert een extra risico op. Maar: de markten hebben tot nog toe niet gereageerd op deze risico’s. De positieve vooruitzichten worden vooral gedreven door het herstel in de Chinese markt, alhoewel men de investeringen ziet afzwakken. En in de VS gaat er een positieve impuls uit van de belasting hervormingen.

 

Gezamenlijke strategie rond kunstmatige intelligentie

Op de ledenvergadering is ook het thema kunstmatige intelligentie uitvoerig besproken. CECIMO denkt dat AI grote kansen biedt, maar ook tot een verschuiving van de aard van werkgelegenheid. Op de voorjaarsbijeenkomst in Mainz heeft CECIMO daarom zowel de Europese beleidsmakers als experts hun visie laten geven op het thema kunstmatige intelligentie. Europa heeft op dit vlak een gemeenschappelijke aanpak nodig om voorop te blijven lopen. Daarom juichen de machinebouwers de stap van de EU om in AI te investeren, toe. Europa wil tot eind 2020 zo’n € 20 miljoen investeren in onderzoek en innovatie rond AI.

 

Digitale transformatie

Volgens Filip Geerts, algemeen directeur van CECIMO, ondergaat de sector een snelle digitale transformatie. “De industrie ontwikkelt en investeert in nieuwe verdienmodellen, samen met de klanten.” Om de concurrentie voor te blijven moeten de fabrikanten hun fabrieken toekomstbestendiog maken en moeten technologie, processen en mensen in staat worden gesteld om de komende uitdagingen rond digitalisering aan te kunnen. Om aan de vraag vanuit de industrie tegemoet te komen, moet er geïnvesteerd worden in omscholing en levenslang leren. Roland Feichtl, CECIMO president, ziet de samenwerking tussen mensen en robots als de grootste innovatie in de maakindustrie. “De toekomst is niet mensen vervangen door robots, het gaat om samenwerking van vaardigheden.”

Foto: de grote Europese machinebouwers melden mooie groeicijfers (DMG Mori)

 

Hier klikken