Made-in-Europe.nu
Metrom

Metrom integreert 3D metaalprinttechniek van Gefertec in freesmachine

De Duitse machinebouwer Metrom toont deze op Rapid.Tech een wel heel bijzondere machines. Metron bouwt normaal CNC freesmachines gebaseerd op parallelle kinematica voor onder andere het bewerken van gietstukken en matrijzen. Nu heeft men in deze machine de 3D metaalprinttechnologie van Gefertec geïntegreerd.

Parallelle kinematika bewerkingscentrum omgebouwd tot hybride machine

Metrom is een van de zeer weinige machinebouwers die hebben vastgehouden aan de parallelle kinematica. Het is alleen geen hexapod (acht benen) maar Metrom past vijf aandrijfassen toe, omdat in de praktijk dat voldoende is voor de stabiliteit voor zware verspaning.

 

3D printen met lasdraad

Een nieuwe variant is de hybridemachine, waarbij de freeskop gewisseld kan worden voor de laskop van Gefertec. Deze Duitse machinebouwer heeft een 3D metaalprinter ontwikkeld die lasdraad smelt en zo onderdelen snel opbouwt, met een hoge dichtheid. Gefertec baseert de machine op een standaard 3- of 5-assig bewerkingscentrum en gebruikt de Sinumerik besturing van Siemens. Metrom integreert de complete unit in de freesmachine, waarbij de lasunit de eigen besturing houdt. Via een M signaal word met de besturing van de Metrom machine gecommuniceerd. In principe zijn de meeste lasdraden geschikt voor deze technologie. Na het oplassen kan direct worden nabewerkt om de oppervlaktenauwkeurigheid te herstellen.

 

De Gefertec 3D metaalprinttechnologie in de Metrom machine

 

Mobiele machine inclusief operator

Toepassingen ziet men onder andere in het repareren van grote gietdelen die beschadigd zijn. Of grote matrijzen waar nog features aan toegevoegd moeten worden. Om de instapdrempel laag te houden, heeft Metrom een mobiele versie van de machine ontwikkeld die relatief snel op locatie geinstalleerd kan worden. Deze machine verhuurt men inclusief een operator. Hierdoor kunnen bedrijven in hun eigen productieomgeving de technologie testen voordat ze beslissen over een investering.

 

Kunststoffen en wrijvingslassen

Metrom heeft ondertussen ook al een derde versie gebouwd waarbij een extruder wordt geintegreerd voor het 3D printen met kunststoffen. Deze staat momenteel bij een van de Fraunhofer vestigingen. Ook experimenteert men met de integratie van wrijvingslassen in de CNC machine.

 

Pin It on Pinterest