Made-in-Europe.nu

Xalt nieuwe IoT platform van Hexagon

Hexagon heeft op HxGN Live aangekondigd een eigen IoT platform uit te rollen. Xalt wordt een IT framework dat bedrijven ondersteunt om hun digitale transformatie te versnellen. Uiteindelijk wil Hexagon hiermee autonome ecosystemen in de productie realiseren, zogenaamde Autonomous Connected Ecosystems (ACE).

 

Xalt moet kloof tussen data genereren en data gebruiken dichten

Xalt is ongetwijfeld dé productinnovatie op HxGN Live 2018 waarmee Hexagon op lange termijn de grootste veranderingen bij klanten wil realiseren. Het IoT platform past volgens topman Ola Rollén precies in de verandering van het internet zoals hij die bespeurt. Van een internet of people maken we nu de verandering mee maar naar een Internet of Things. “We moeten al die data aan het werk zetten.”

 

Van data naar informatie naar autonome processen

Ola Rollén, president en CEO van Hexagon, denkt dat misschien wel de grootste behoefte in de industrie – en andere sectoren – vandaag de dag is inzicht in wat er gebeurt en waarom dit gebeurt. En dan de volgende stap autonoom handelen op basis van deze informatie. “Klanten moeten kunnen werken op basis van het totale plaatje, niet alleen op basis van het grote beeld. Dat is niet mogelijk zonder de hulp van kunstmatige intelligentie en visualisatietechnologie.” En daar draait Xalt om: data vertalen naar informatie waarop je kunt handelen via autonome processen en communicatie tussen de machines. “Onze visie is om uiteindelijk alles wat Hexagon levert te koppelen met Xalt, dus in wezen wordt dit de standaard.”

 

Xalt gaat anders met data om dan andere IoT platformen

In zijn blogpost schrijft de Hexagon topman dat de kloof tussen de hoeveelheid data die gegenereerd wordt en het gebruik van deze data dagelijks exponentioneel groeit. “We hebben een accelerator nodig die deze kloof dicht”, gaat hij verder. Dat moet Xalt worden. Op termijn wil Hexagon intelligentie in alle processen integreren en moeten data naadloos door hele procesketens gaan. In zijn post zegt Rollén dat Xalt anders is dan de bestaande IoT platformen. Vooral de manier waarop Xalt met data omgaat is anders. Trefwoorden zijn integratie in het totale bedrijf door eenvoudige koppelingen met bestaande IT-systemen, edge computing, visualisatie van data, apps voor mobie gebruik en kunstmatige intelligentie. Zonder dat bestaande systemen aangepast hoeven te worden, wordt data van elke sensor zichtbaar via Xalt. Een van toepassingen is realtime dupply chain management via Xalt, met realtime inzicht in de productie en in voorraden bij de verschillende spelers in de waardeketen.

 

Bekijk de video waarin de apps voor de productieomgeving worden gedemonstreerd.

 

Edge computing

Het IoT platform van Hexagon gebruikt edge computing, wat betekent dat de data vanaf een centraal punt van het computernetwerk worden afgetapt. Hiermee is het niet nodig om data van elke sensor of machine voortdurend naar de cloud te sturen. Om gebruik te kunnen maken van kunstmatige Intelligentie en Machine Learning vindt de data analyse wel in de cloud plaats, maar worden er geen data van het bedrijf in de cloud opgeslagen. De versleutelde data blijven niet langer in de cloud dan nodig is voor de analyse. In een productiebedrijf kun je de verschillende Xalt apps gebruiken om een papierloze fabriek te creëeren en automatisch OEE metingen te doen. In totaal kun je meer dan 40 KPI’s definiëren. Ook realtime orderstatus wordt zichtbaar.

 

Pin It on Pinterest