Made-in-Europe.nu
Fastems MMS

Nieuwe release Fastems MMS software: agility in de verspaning

Fastems introduceert op de AMB 2018 een nieuwe versie van de Manufacturing Management Software ( Fastems MMS). Nieuw in deze versie is de combinatie van pallet- en producthandling. Ook bepaalde vervolgstappen zoals wassen, afbramen en graveren kunnen nu met de software gepland, aangestuurd en gemonitored worden. Daarnaast is het programmeren van de robot gestandaardiseerd, zodat operators sneller kunnen omschakelen naar een andere job.

 

MMS kan zowel pallet- als producthandling aan

Tijdens het open huis in Issum (D benadrukte Fastems CEO Thomas Hedenborg vorige maand al dat de maakindustrie de manier van werken moet veranderen. Tot diep in de organisatie. Het moet allemaal agile worden, was in Issum de slagzin. “De complexiteit neemt verder toe, series worden nog kleiner en de levercycli korter.” Bovendien is er geen sprake meer van een verkopersmarkt, gaf Hedenborg aan. “Alleen met automatisering en digitalisering kun je hier een goed antwoord op geven.”

 

 

Software kiest zelf beste productieplanning in relatie tot orderafhandeling

De nieuwe MMS software die Fastems eerst op de IMTS in Chicago en een week later op de AMB in Stuttgart lanceert, speelt hierop in. De software geeft de gebruiker alle vrijheid om zowel de rasters voor het afleggen van producten vrij te programmeren alsook driedimensionale grids te definiëren. Daardoor kun je losse producten stapelen. Nieuw is verder de functie batch scheduling. Integenstelling tot pallet gebaseerde systemen, zoals het traditionele FMS-systeem, plant het MMS-systeem bij producthandling op basis van voorgedefinieerde batches. Hiervoor kan de batchgrootte van elk onderdeel vooraf afzonderlijk geprogrammeerd worden. De software deelt dit zelf eventueel weer op in kleinere batches, afhankelijk van de prioriteiten in het orderafhandelingsysteem. Het nieuwe MMS-systeem simuleert het volledige productieproces, om tot een zo efficiënt mogelijke planning te komen.

 

Fastems CEO Thomas Hedenborg.

 

Fastems standaardiseert robotprogrammering

Een andere innovatie van Fastems is dat de programma’s voor de kinematica van de robots gestandaardiseerd zijn en samen met de hardware wordt meegeleverd. Dit vergemakkelijkt het programmeren van de robot als een ander product geladen moet worden. De operator hoeft dan slechts een beperkt aantal specifieke productparameters in te geven in het basisprogramma. De besturing van de robot past dan het programma voor de rest zelf aan. Fastems heeft hier dus duidelijk gekeken naar de recente ontwikkelingen bij de kleinere robotcellen, die al langer op deze manier geprogrammeerd worden. Ook het omstellen van de machine, bijvoorbeeld andere klauwplaten, wordt aangestuurd door de setup management module in de MMS software. Fastems zegt dat hierdoor de onbemande productietijd verder toeneemt.

 

Klaar voor grote mate productvariatie

Fastems productmanager Digital Products Topi Judén zegt dat het nieuwe softwarepakket helemaal klaar is voor de geautomatiseerde handling in een omgeving met een hoge mate van productvariatie. “MMS biedt daarnaast meer transparantie, van de productievloer tot en met het management. Daardoor kan men sneller reageren op problemen, bottlenecks en overcapaciteit.” Agile dus. Precies zoals Thomas Hedenborg schetste in Issum.

In de AMB-editie van Solutions Magazine, die half september wordt verspreid onder 5.000 verspanende bedrijven, kun je een uitgebreider artikel lezen over de visie van Thomas Hedenborg op de digitalisering van de maakindustrie.

 

Pin It on Pinterest