Gebrek aan vakmensen: voor de meeste maakbedrijven is dit momenteel het grootste probleem. Waar vind je gekwalificeerde medewerkers in onder andere de verspaning die direct inzetbaar zijn? Misschien door een ander bedrijf over te nemen? Zal de overname van Siemens Hengelo die VDL Groep overweegt zich tot een strategische meesterzet van de Eindhovenaren ontpoppen? ASML ondersteunt de stap in ieder geval door meerjarige garanties op werk af te geven.

 

ASML geeft meerjarige werkgaranties aan VDL als het Siemens Hengelo overneemt

Een definitief ‘ja’ vanuit Eindhoven is er nog niet. Daartoe moet eerst het feiten- en boekenonderzoek positief worden afgesloten en moeten de ondernemingsraden, vakbonden en de mededingingsautoriteit akkoord gaan, meldt VDL Group. Het bedrijvenconglomeraat van de familie Van der Leegte wil echter de Siemensvestiging in Hengelo, waar 470 mensen werken, overnemen als alles positief verloopt. Dolgraag zelfs, ademt de bekendmaking uit.

 

Toezeggingen ASML en Siemens

De VDL groep zet hiermee een slimme zet. Het heeft namelijk al een toezegging van Siemens binnen dat in het eerste jaar na de overname de orderportefeuille van Siemens wordt uitgeleverd. Dat betekent dat 400 van de Siemens-medewerkers in Hengelo hun werk kunnen doorzetten. Na deze transitieperiode van een jaar zal de grootste groep medewerkers gasturbines en compressoren blijven assembleren en onderdelen daarvan blijven produceren die aan Siemens zullen worden toegeleverd. Een andere aanzienlijke groep medewerkers zal binnen het hightech-cluster van VDL ETG engineeringswerkzaamheden gaan verrichten voor ASML en andere klanten van VDL. Een jaar na de overnamedatum kunnen in ieder geval 400 medewerkers hun baan behouden. “We hebben de intentie om iedereen aan het werk te houden, dus alle ongeveer 470 medewerkers”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. “Uiteraard gaan we hard ons best doen om nieuw werk, zoals andere productmarktcombinaties, voor de overige ongeveer 70 medewerkers te creëren. Een andere mogelijkheid is dat wij hen elders bij VDL proberen onder te brengen.”

 

 

Met robotisering en vakmanschap industriële activiteiten behouden

VDL Groep ziet door de overname kansen om de samenwerking met onder andere Siemens en ASML te intensiveren. VDL kan daarmee een rol spelen in de toekomstige slimme mobiliteit maar ook in de energietransitie. “Door de combinatie van hoogwaardig vakmanschap enerzijds en robotisering en automatisering anderzijds blijft VDL kansen zien om onze industriële activiteiten ook in Nederland uit te breiden”, aldus Willem van der Leegte. Het intensiveren van de samenwerking met bijvoorbeeld ASML, dat onlangs opnieuw beter dan verwachte cijfers bekend maakte, is ongetwijfeld al langer een wens van de VDL Groep. Maar hoe realiseer je groei als er bijna geen vakmensen meer te vinden zijn?

 

Behoud hoogwaardige werkgelegenheid prioriteit

Peter Wennink, CEO ASML, steunt de voorgenomen overname en wil meerjarige werkgaranties afgeven. “Het behoud van hoogwaardige werkgelegenheid in de technologische industrie is een prioriteit en wij hopen dan ook dat het voornemen tot overname snel definitief zal worden zodat deze ingenieurs en technici spoedig werkzaam kunnen zijn in ons ecosysteem”, aldus de topman van ASML. Eerder dit jaar riep de ASML-topman al op dat de supply chain de capaciteit moest vergroten. VDL laat zien hoe je dit aanpakt.