Made-in-Europe.nu

Speciale support geometrie vermindert trillingen AM-werkstuk bij nabewerken

Het Fraunhofer IPT en ILT tonen op Farnborough International Airshow een nieuw type support geometrie voor 3D geprinte werkstukken. Bijzonder aan deze support is dat deze de trillingen tijdens het nabewerken op een CNC-machine grotendeels elimineert en de bewerkingstijd verkort.

 

Fraunhofer ILT en IPT zoeken projectpartners om concept te testen

De vormvrijheid bij 3D metaalprinten is groot. Daar staat echter het nadeel tegenover dat lage oppervlakteruwheden alleen maar met verspanende nabewerking realiseerbaar zijn. En dat kan bij dunwandige producten voor problemen zorgen, omdat het werkstuk dan vaak gaat trillen. Opspannen is niet gemakkelijk.

 

Voor dunwandige AM-delen

De twee Akense Fraunhofer instituten, het ILT voor lasertechnologie en IPT voor productietechniek. Hebben hier nu een oplossing voor bedacht. De supportstructuur die toch al dikwijls nodig is voor zowel ondersteuning van een overhang of om de warmte af te voeren, wordt doorgetrokken naar de derde functie. Via deze structuur vergroten de onderzoekers de stijfheid van het dunwandige product. Daarnaast verminderen ze de trillingen die dikwijls ontstaan tijdens het nabewerken op een CNC-machine. De onderzoekers zeggen dat de bewerkingstijd hierdoor verkort wordt. Ook is de gereedschapslijtage minder. Uiteindelijk moet de structuur uiteraard verwijderd worden. De support is zodanig aangebracht dat deze relatief gemakkelijk kan worden verwijderd.

 

 

Projectpartners gezocht

Het nieuwe supportconcept wordt op de Britse luchtvaartshow Farnborough International Airshow (16 – 22 juli) voor het eerst getoond. Bedrijven die interesse hebben, kunnen zich aanmelden bij een van de beide instituten om het concept verder te testen en te ontwikkelen. De onderzoekers willen dan ook nog andere support geometrieën onderzoeken.

 

Pin It on Pinterest