Made-in-Europe.nu

Venture fonds Bosch investeert bijna half miljard

Robert Bosch Venture Capital, de investeringstak van Bosch, heeft in tien jaar tijd zo’n dikke 400 miljoen euro geïnvesteerd in tech start-ups. Lag de focus tot nog toe op Europa en de VS, het investeringsfonds heeft onlangs een vestiging in China geopend en trekt daar met een goed gevulde portemonnee naar toe. In China zoekt Bosch vooral naar jonge start-ups op het vlak van onder andere kunstmatige intelligentie, IoT en VR en AR.

 

Waarom zijn tech start-ups zo belangrijk voor de grote industrieconcerns?

Start-ups zijn een serieus thema geworden voor de grote industriebedrijven. Bosch is geen uitzondering. Elk jaar beoordeelt het investeringsfonds zo’n 2000 jonge tech-bedrijven, waarvan er uiteindelijk slechts 100 op de shortlist belanden. En per saldo investeert RBVC in amper zes bedrijven per jaar. Gemiddeld tussen de 5 en 15 miljoen per bedrijf.

 

Open Innovatie

Veel verspilde tijd in al die contacten die niet in een deelname eindigen? Philip Rose, directeur van het investeringsfond, vindt de bedrijven die afvallen net zo belangrijk voor het fonds. “Omdat het helpt ons potentieel voor innovatie te verbreden.” Het verdienmodel van het investeringsfonds is overigens niet alleen gericht op een lucratieve deal in de toekomst. De jonge ondernemers worden regelmatig in contact gebracht met onderdelen van Bosch om samen open innovatie te bedrijven. RBVC brengt niet alleen kapitaal in, ook know how en ervaring. “Het resultaat is dat we trends identificeren kansen veel eerder identificeren dan bedrijven die niet met open innovatie bezig zijn.”

 

Elk jaar 2000 bedrijven onderzoeken om in 6 start-ups te investeren

 

Volkmar Denner

Volkmar Denner: investeren in start-ups draait bij aan innovatiecultuur binnen Bosch.

 

Cryptomunten en machine learning

In het huidige portfolio zitten start-ups op het vlak van blockchain technologie, Internet of Things, machine learning en ook de ontwikkeling van halfgeleidertechnologie. Een van deze bedrijven is IOTA in Berlijn. Deze start-up ontwikkelt een cryptomunt voor betalingen van Internet of Things toepassingen, zoals het betalen bij een laadpaal voor een elektrische auto. Een andere start-up waarin RBVC participeert is Graphcore. Dit bedrijf ontwikkeling componenten voor Kunstmatige Intelligentie om de ontwikkeling hiervan te versnellen. Een andere start-up uit het portfolio is Robart, dat navigatiesystemen ontwikkelt voor autonome huishoudrobots.

 

Focus op China

Volkmar Denner, directievoorzitter bij Robert Bosch GmbH, zegt dat het investeringsfonds, dat in de huidige derde ronde 150 miljoen euro in kas heeft, doorgaat op de ingeslagen weg. “Ons investeringsfonds levert ons waardevolle contacten in de start-up scene op en draagt daarmee bij aan de innovatiecultuur binnen Bosch.” China krijgt daarbij extra aandacht door de opening van een eigen kantoor. Ingo Ramesohl, een van de directeuren van het fonds, noemt de Chinese start-up markt een van de meest dynamische in de hele wereld. Het investeringsfonds van Bosch wil in China een leidende positie als het om investeringen in start-ups gaat.

Pin It on Pinterest