Made-in-Europe.nu
MHT

Droogfrezen: zinvol voor hightech toepassingen?

Op de komende AMB toont MHT Merz & Haag een innovatieve oplossing voor droogfrezen. Een specifiek hiervoor ontwikkelde nozzle, de mediumverdeler, zorgt via een mix van lucht en een zeer kleine hoeveelheid smeermiddel voor het koelen en smeren van gereedschap. Artech Solutions brengt deze Duitse freestechnologie naar de Benelux en ziet juist voor hightech freestoepassingen voordelen.

 

Ook bij hoge spindeltoerentallen wordt de snijkant optimaal gesmeerd

Koelsmeermiddelen komen steeds meer ter discussie te staan. Niet alleen omwille van Arbotechnische eisen en nieuwe regelgeving op het vlak van chemicaliën, ook omdat hightech producten aan steeds hogere reinheidseisen moeten voldoen. Nieuwe generaties koelsmeermiddelen zijn één oplossing, olienevel een andere die echter ook nadelen heeft. Het Duitse MHT Merz & Haag kiest voor een oplossing die volgens de fabrikant zowel de productiviteit, kwaliteit van de werkstukken als de precisie van het proces verhoogt. Dat is de speciale mediumverdeler. In Duitsland wordt deze technologie onder meer ingezet voor het bewerken van hardmetalen (tot 56 HrC), hogesnelheidsfrezen en diepgatboren, net als bij het bewerken van kunststoffen en composieten.

 

Bij grafietfrezen verdubbelt de standtijd van gereedschappen.

Speciale nozzle met venturi-effect

MHT Merz & Haag heeft een speciale nozzle ontwikkeld, die rond de krimphouder of spantang wordt geplaatst. Deze mediumverdeler zorgt ervoor dat lucht met 6 bar samen met een minimale hoeveelheid smeermiddel op het snijvlak van de frees terecht komt. Door een verturi-effect ontstaat er rond de frees onderdruk. Deze zorgt ervoor dat ook bij hoge spindeltoerentallen tot 30.000 en zelfs 40.000 omwentelingen per minuut, de lucht met smeermiddel op de snijvlakken van de frees terecht komt. De lucht zorgt ervoor dat de spanen worden weggeblazen; het koelsmeermiddel zorgt voor een effectieve koeling van boor of frees. Hiermee kan de koeling met sproeikoppen vervallenm, evenals hoge drukkoelsystemen, aldus Werner Arns van Artech Solutions.

 

Voordelen van droogfrezen

Droogfreestechnologie levert in de precisieverspaning meerdere voordelen op. Een hiervan is een verlenging van de stand standtijd van de gereedschappen. Bij grafietfrezen verdubbelt de standtijd zelfs. Ook is de koeling van de frezen beter, worden cyclustijden korter en verbetert de oppervlaktegesteldheid van het werkstuk. Doordat er niet overvloedig met koelsmeermiddelen wordt gekoeld, raken machines minder snel vervuild. Tot slot bespaart het energie en is er een goede afvoer van de spanen. De technologie is nu ook voor boorbewerkingen beschikbaar.

MHT demonstreert de droogfreestechnologie in september op de AMB (hal 1 stand G90).

In het Solutions Magazine van september gaan we dieper in op recente ontwikkelingen rond koelsmeermiddelen

 

Pin It on Pinterest