Made-in-Europe.nu

Forse toename 3D printtechnologie op IMTS 2018

Additive manufacturing wordt dit jaar een van de belangrijkste thema’s op de IMTS 2018, de Noord-Amerikaanse tegenhanger van de EMO. Hoe sterk de interesse uit de maakindustrie groeit, blijkt uit de toename van het aantal exposanten op de twee AM-themapaviljoens. Twee jaar geleden stonden er nog 21, dit jaar liefst 56. En daaronder verschillende Nederlandse spelers die hun première op de beurs in Chicago beleven.

 

Additive Industries, Admatec en Ultimaker: drie Nederlandse nieuwkomers in Chicago

Bezoekers aan de IMTS vinden dit jaar in het AMT Emerging Technology Center, dat helemaal in het teken van AM staat, zowel als in het nieuwe AM-paviljoen de laatste technieken, materialen en trends als het om 3D (metaal)printen gaat. Naast de 56 exposanten op deze plekken, zijn er ook nog exposanten die elders staan en hun 3D printtechnologie tonen, bijvoorbeeld machinebouwers als Mazak en DMG Mori, die hun technologie tussen hun CNC-machines tonen.

 

 

EOS
EOS zet sterk in op industrialisering van 3D printen van metaal.

 

EOS: Additive Mile

EOS pakt dit jaar flink uit in Chicago. “De stap naar productie met additive manufacturing is een nieuwe ervaring voor iedereen. Daarom brengen we een groot team van experts die de technologie en apparatuur kennen, van ingenieurs tot servicetechnici “, zegt Glynn Fletcher, president van EOS Noord-Amerika. De Duitse fabrikant van zowel polymeer- als metaalprinters (in de Benelux vertegenwoordigd door BenderAM) pakt op de beurs uit met een Additive Mile, met een knipoog naar de beroemde Magnificent Mile in hartje Chicago. Hier laat EOS alle stappen zien in het AM-proces, van prototyping, materiaalselectie en optimalisatie van design tot en met opschalen naar additieve productie.

 

Make-or-buy beslissing

Volgens Ed Israël, president en co-founder van Plural Additive Manufacturing, gaat het er nu vooral om te ontdekken waar de kansen liggen om de kosten per 3D geprint product te verlagen. “Tot op een punt waar het nieuwe markten, betere marges of andere bedrijfseconomische doelen binnen handbereik komen.” Hij ziet een leemte in de markt, omdat veel kleinere bedrijven zich de nieuwe technologie niet kunnen permitteren, maar wel de producten ervoor hebben. Plural AM heeft een rekentool ontwikkeld om de kosten per onderdeel te berekenen en op basis daarvan de make-of-buy beslissing te nemen. Doug Dingus van Plural vergelijkt wat nu met additive manufacturing gebeurt met de eerste keren dat CAD-software op de IMTS een thema was. “Ik zie nu precies hetzelfde. AM staat op het punt van een grote doorbraak.”

 

MetalFAB1 3D metaalprinter van Additive Industries bleeft zijn IMTS-première.

Jobbers moeten instappen

IMTS-veteraan Ted Toth, senior technisch adviseur bij Rosenberger North America, bestempelt 3D printen zowel als kans en als bedreiging voor de maakindustrie. “Jobbers moeten de technologie omarmen en de additieve processen leren begrijpen, zodat ze post-processing van 3D metaalgeprinte componenten kunnen aanbieden”, zegt Rosenbergh, die sinds 1974 elke editie van de IMTS heeft bezocht. De kans die additive manufacturing de Amerikaanse maakindustrie biedt, is het ‘reshoren’ van de productie van stempels en matrijzen. Het Oakridge National Laboratory, een van de Amerikaanse AM-instituten, onderzoekt momenteel hoe de snelheid van 3D metaalprinten kan worden verhoogd, met name bedoeld voor de additieve productie van gereedschappen.

 

Autodesk: nieuwe softwaretools nodig

De rol van software mag daarbij niet onderschat worden, blijkt uit de reactie van Autodesk. Volgens Duann Scott, manager business development & strategy additive, bij Autodesk vraagt de markt naar nieuwe tools die robuuster zijn en waarmee je de herhaalnauwkeurigheid van 3D printen verbetert. Autodesk toont in Chicago de nieuwste versie van NettFab voor het stroomlijnen van de totale workflow en het optimaliseren van designs voor AM-processen. De Autodesksoftware simuleert met name de vervorming tijdens het 3D metaalprinten om vooraf parameters te kiezen die deze vervoming minimaliseren.

De IMTS vindt van 10-15 september plaats in Chicago. Twee jaar geleden werd op de beurs een auto van Local Motors 3D geprint en geassembleerd. Vanuit Nederland doen dit jaar op AM-gebied Additive Industries, Ultimaker en Admatec mee.

 

Pin It on Pinterest