Made-in-Europe.nu

Niet 5 maar 6 kanten in de machine bewerken

Niet 5 maar alle 6 de kanten van een werkstuk in de machine bewerken. Dat is volgens professor Berend Denkena van het IFW in Hannover momenteel dé trend in de verspaning. “Werkstukken moeten als het even kan in een machine aan alle zes de kanten bewerkt worden”, zegt hij aan de vooravond van de ABM 2018.

 

Compleet bewerken meer dan ooit trend op de AMB 2018

De vraag naar compleet bewerken leidt onder andere tot een verdere integratie van bewerkingstechnieken in CNC draai- en freesmachines. Op de komende AMB in Stuttgart zal dit bij veel exposanten een thema zijn. Zo integreren machinebouwers onder meer slijptechnologie in hun frees- en draaimachines, omdat de vereiste kwaliteiten anders niet meer te maken zijn.

 

Röders machine slaat aan

Röders is een van de fabrikanten die dit laat zien in Stuttgart. Volgens Oliver Gossel, hoofd verkoop bij Röders, slaat deze machine heel goed aan en is de machinebouwer succesvol met de combinatie van frezen en slijpen in één opspanning. Daarbij verschuift men de grenzen nog steeds. Momenteel is het zelfs mogelijk om in staal tot spiegelkwaliteit te komen met de slijptechnologie in de CNC freesmachine. Moet er dan toch gewisseld worden naar een andere machine, dan ziet professor Denkena een toenemend gebruik van nulpuntspansystemen. Als een bepaalde bewerking dan toch op een andere machine moet gebeuren, is dat de oplossing voor tijdwinst en hogere nauwkeurigheid.

 

Robot krijgt bredere taak

Een andere ontwikkeling die sommige exposanten op de AMB zien, is dat de robot breder ingezet wordt dan alleen voor belading van de CNC-machines. “Het inzetbereik van de robot wordt steeds groter”, zegt Marcus Otto, directeur van Starrag. Hij doelt dan met name op de inzet van de robot voor aanvullende bewerkingen, zoals het reinigen en meten van de werkstukken. “Daarmee kunnen we soms het verspaningsproces compacter maken en de efficiency verhogen doordat ondersteunende processen parallel kunnen lopen aan de feitelijke verspaning. Dat verkort totale doorlooptijden.”

 

Industrie 4.0 noodzakelijk

De AMB besteedt daarnaast veel aandacht aan Industrie 4.0, aan de digitalisering van de maakindustrie. Dat gebeurt onder andere met de thema-expositie Digital Way. Volgens Klaus Winkler CEO van Heller, is Industrie 4.0 noodzakelijk omdat het conventionele verbeterpotentieel in de verspanende industrie nagenoeg de grenzen heeft bereikt. “In Industrie 4.0 zien wij een aanzet om de toestand van de machine op elk moment transparant te maken en op basis van de gegenereerde data, die al beschikbaar zijn, doelgerichte diagnoses te stellen.” De VDW toont op dit vlak de stand van zaken van de ontwikkeling van een universele Industrie 4.0 stekker, zodat ook oudere machines verbonden kunnen worden. Dit initiatief is vorig jaar op de EMO gestart. Op de thema-expositie Digital Way richt de VDW een aparte stand in voor dit project. En ook op het congres komt het onderwerp ruimschoots aan bod.

De AMB 2018 groeit dit jaar naar 1500 exposanten en toont een compleet overzicht van de verspanende technologie, van machines en gereedschappen tot en met meettechnologie en software. De beurs vindt plaats van 18 tot en met 22 september in de Messe Stuttgart.

 

Pin It on Pinterest