Made-in-Europe.nu
Insstek DMT

Additiv trifft Zerspanung: AM-productiecel rond Insstek metaalprinter

Verspaners die willen weten hoe 3D metaalprinten een aanvullende technologie kan zijn op hun eigen technologie, kunnen op de AMB in Stuttgart terecht op de themastand van PTW-TU Darmstadt. Daar staat een AM-productiecel. Hierin wordt aan de hand van een Insstek 3D metaalprinter gedemonstreerd hoe additive manufacturing samengaat met CNC verspanen. Additiv trifft Zerspanung.

 

PTW toont op AMB geïntegreerde productiecel voor 3D printen en verspanen

Net als andere jaren neemt het onderzoeksinstituut van de technische universiteit in Darmstadt de regie van de themastand op de AMB in handen. In totaal worden samen met enkele exposanten vijf actuele thema’s gedemonstreerd, zoals het proceszeker verspanen van titanium, frezen met industrierobots, intelligente productiesystemen, energie optimalisatie in het Industrie 4.0 tijdperk en additieve productie ontmoet de verspaning.

 

3D metaalprinten en nabewerken in één cel

Bezoekers zien op de beurs een complete productieketen voor componenten waarin meerdere functies geïntegreerd zijn, die gepersonaliseerd zijn of die in zulke geringe aantallen worden geproduceerd, dat additieve technologie zinvol is. Al deze componenten worden geproduceerd in een AM-productiecel met een 3D metaalprinter van Insstek gecombineerd met CNC-machines. Eerst worden de stukken geprint, dan nabewerkt met verspanende technologie en daarna gereinigd. Ook wordt op de AMB speciale software gedemonstreerd die aangepast is aan het proces van deze nieuwe productiecel. Met deze software kunnen zowel de onderdelen getekend worden alsook het proces gesimuleerd worden. Daardoor verbetert de betrouwbaarheid van het proces.

 

PTW

Het PTW van de universiteit in Darmstadt belicht ook deze AMB vijf actuele thema’s uit de verspaning, waaronder 3D metaalprinten.

 

Hybride producten maken

De 3D metaalprinttechnologie van Insstek, DMT (Direct Metal Tooling),  is gebaseerd op precisie lasercladden. Metaalpoeders worden met energie van een laser laag voor laag aan elkaar gelast. Een van de voordelen van deze additieve techniek is dat ook op bestaande metalen componenten geprint kan worden. Dat maakt de technologie onder andere interessant voor reparatie doeleinden. Ook voor nieuwe werkstukken is dit aantrekkelijk, omdat men dan alleen de features print die speciaal zijn, bijvoorbeeld vanwege de geometrie. Dit zijn de zogenaamde hybride producten.

In de Benelux wordt Insstek geleverd door Dormac CNC Solutions, de dealer van onder andere Doosan.

 

Pin It on Pinterest