Made-in-Europe.nu
Betech

Betech sleept miljoenenorder Mercedes binnen

Betech uit Hoogeveen gaat onderdelen leveren voor de nieuwe Mercedes EQ. Het is de grootste order tot nog toe voor de toeleverancier. Schaalgrootte blijkt hier een voordeel te zijn. “Hoe groter je bent, hoe beter je kan automatiseren, hoe belangrijker je wordt in de markt”, zegt eigenaar Wim van de Beld in een uitzending van RVT Drenthe.

 

Automatisering en digitalisering de basis voor toeleveren voor elektrische Mercedes

De metaalondernemer heeft de order voor Mercedes bekend gemaakt in het TV-programma Ondernemen in Drenthe op RTV Drenthe. Het gaat om een order die loopt tot 2028 en waarmee miljoen euro’s zijn gemoeid. Betech gaat zo’n zes kilo onderdelen leveren aan Mercedes voor de elektrische EQ die komend jaar op de markt komt.

 

Productieruimte Hoogeveen verdubbeld

Betech heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in automatisering en digitalisering van de productieprocessen. Rond deze tijd wordt de uitbreiding van Betech Mass Turning in Hogeveen afgerond. Er is alles bij elkaar zo’n 10.000 vierkante meter productieruimte bijgekomen, waar onder andere 16 CNC extra draaiautomaten staan voor de productie van onder meer de onderdelen voor Mercedes. In totaliteit biedt de huisvesting momenteel ruimte voor 90 CNC-draaiautomaten, meldde Betech eerder dit jaar.

 

Wim van de Beld (links) bij de start van de uitbreiding van de productiehal van Mass Turning, die deze maand is afgerond (foto: Betech).

Daarnaast investeert de groep veel in de digitalisering van de processen. “Door nieuwe technologieën gaan deze processen van ontwerpen, produceren en distribueren steeds slimmer, sneller en duurzamer. Inzet van slimme software, robots en sensoring maakt dit onder andere mogelijk”, schrijft Betech in een blog op de eigen website van het bedrijf. “Waar de kennis en ervaring vroeger vooral bij mensen lag gaat dat nu steeds meer data gestuurd. Dit houdt zéér zeker niet in dat deze menselijke kennis in waarde vermindert, maar de digitalisering verandert de benodigde kennis en het versnelt het proces vooral. Het vakmanschap wordt dus niet minder, maar het vakmanschap verandert. Daarnaast zorgt opslag en analyse van Big (productie) Data voor optimalisatie van productie, objectieve voorspelling van toekomstige producties en een sterke vermindering van de (menselijke) foutmarge.” Digitalisering loont dus, gelet op de order.

 

Verdere investeringen

In het TV-programma kondigde Wim van de Beld aan dat hij ook de vestigingen in Groningen en Steenwijk gaat uitbreiden. Ook investeert hij verder in uitbreiding van het machinepark.

 

Pin It on Pinterest